Her tar Kristoff en knusende overlegen seier i Flandern rundt

– Det er nok det største jeg har gjort noen gang.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kong Kristoff - ingen over, ingen ved siden.

Alexander Kristoff levde opp til favorittstempelet og tok en spektakulær seier i Flandern rundt søndag. Det er Norges første seier i det belgiske Monumentet, og det er en seier som gjør at få syklister i verden nå kan påstå å være bedre enn nordmannen. 

Se hvordan det gikk til i videovinduet over!

– Det blir ikke større enn dette
27-åringen angrep med Niki Terpstra hele 28 kilometer fra mål på vei opp Kruisberg, den 17. og tredje siste stigningen, og sammen holdt duoen unna for favorittgruppen bak.

I spurten var det aldri noen tvil. 

Etter seks og en halv time på sykkelsetet vant Kristoff så lett som bare det, tok sin andre Monument-seier i karrièren, og sin tiende seier for sesongen. Og neste helg er det Paris-Roubaix...

En slagen Terpstra måtte se seg fornøyd med andreplass, mens Greg Van Avermaet knep den siste plassen på podiet foran Peter Sagan.

– I idretten blir det ikke stort større enn dette, sa Johan Kaggestad idet en jublende Kristoff hev armene i været etter målgang.

Det er Edvald Boasson Hagen langt på vei enig i.

– Dette er på høyde med Thor Hushovds seier i VM. Det er vanvittig sterkt.

– Det største jeg har gjort
Etter målgang var det en synlig lettet og sliten Kristoff som hadde tid til en rask prat med TV 2 før podiumseremonien.

– Er dette det største du har gjort?

– Det er nok det største jeg har gjort.

– Hvordan var det der ute?

– Jeg kom løs med Terpstra ganske tidlig, men jeg hadde mer å gi på slutten og er utrolig glad for å vinne.

Og i seiersintervjuet etterpå, ble han spurt om han også vinner Paris-Roubaix neste helg.

– Jeg forventer ikke seier, men jeg håper. Nå er jeg veldig glad for å ha vunnet.

Lagkamerat og debutant Sven Erik Bystrøm var naturligvis fornøyd med landsmannens triumf.

- For laget er det utrolig stort, og han er lagets stjerne. Det kommer han til å være i lang tid fremover. Han var en av favorittene, men det er fantastisk at det faktisk skjer. Han har en ekstrem vinnervilje og god til å slappe av når han kan, så kanskje det er suksessoppskriften, sa han til TV 2.

Wiggins tidlig i bakken
For nordmenn vil rittet for alltid huskes for Kristoffs seier. For de fleste andre vil nok rittet i hovedsak huskes for at to ryttere ble kjørt ned av følgebiler i to ulike krasjer. Men før den tid var det Bradley Wiggins sin tur til å gå i bakken.

Med fint vær og lite vind, var det et tilsynelatende rastløst felt som satte i gang på de 265 kilometerne fra Brügge til Oudenaarde. 

Farten var høy fra første kilometer, men etter hvert var det en gruppe på syv som kom seg løs fra feltet.

Dylan Groenewegen (Roompot), som vant U23-utgaven av Flandern i fjor foran Kristoffer Skjerping, var i bruddet, og det var også en sterk brostensrytter som Damien Gaudin (Ag2r), som blant annet har en femteplass fra Paris-Roubaix å vise til på CVen. 

Også i bruddet var danske Lars Ytting Bak (Lotto-Soudal), Marco Frapporte (Androni Giocattoli), irske Matt Brammeier (MTN-Qhubeka), Ralf Matzka (Bora-Argon 18) og Jesse Sergent (Trek Factory Racing). 

Bruddet fikk tidlig en kurant luke på en seks-syv minutter, men mer dramatisk var det da Wiggins, Thomas' sin kanskje viktigste hjelperytter, gikk i bakken like før feltet skulle karre seg opp Oude Kwaremont for første gang. 

Briten, som bare har syv dager igjen av sin Sky-karrière, kom relativt uskadd fra det, men måtte senere bytte sykkel på grunn av velten og brukte krefter og tid på å komme seg opp igjen til hovedfeltet. 

To (!) ryttere kjørt ned av følgebiler
Sky og Etixx-QuickStep tok ansvaret for at avstanden ikke ble faretruende stor, og med 100 kilometer igjen var avstanden nede i komfortable fire minutter.

Men så var uhellet ute og skandalen et faktum. To ganger.

Idet Sergent i bruddet la seg svakt mot venstre i veien, bestemte den nøytrale servicebilen seg for å passere newzealanderen på innsiden. Det endte med at sjåføren kjørte Sergent rett i bakken.

Trek-rytteren brakk kragebenet og kom seg selsvagt ikke tilbake på sykkelen, og med det var bruddet nede i seks mann. 

Men det stoppet ikke der. Med rett i underkant av 80 kilometer igjen skjedde det på ny.

William Bonnet stoppet langs veien for å få skiftet et hjul, og idet lagbilen stoppet for å hjelpe ham, deiset en nøytral servicebil inn i FDJ.fr-bilen. 

Lagbilen deiset deretter inn i Bonnet, som smalt i bakken, og en ny skandale var et faktum. 

Kristoff-show
I bruddet skjønte Bak og Gaudin at de måtte øke tempoet om de skulle ha noe håp om å holde unna, og duoen stakk derfor fra sine bruddkamerater. 

De fikk fort selskap av et nytt brudd som prøvde lykken, men til tross for at sterke ryttere som André Greipel og Juan José Lobato var blant de, lyktes de aldri i å ta fra Sky, Etixx og de andre storlagene kontrollen. 

Med fem mil igjen var utbryterne tatt igjen, og da begynte finalen for alvor.

Andre gang opp Oude Kwaremont ble det skilt ut en tetgruppe hvor alle de store favorittene var til stede - inkludert Kristoff.

Flere ryttere, blant dem meget aktive Greipel og Alexey Lutsenko, prøvde deretter lykken alene, men så var det duket for Kristoff-show. 

Sammen med fjorårets Paris-Roubaix-vinner Terpstra, angrep Kristoff med 27 kilometer igjen, og duoen opparbeidet seg fort en solid luke bakover. Med 23 kilometer igjen hadde de hele 27 sekunder bak til resten av tetgruppen.

Overlegen spurt
Inn i Oude Kwaremont for siste gang hadde de halvminuttet å gå på, men avstanden bakover ble betydelig mindre da Thomas og Zdenek Stybar stakk fra tetgruppen.

Briten og den tsjekkiske Etixx-rytteren klarte imidlertid ikke å ta igjen duoen helt i tet, og i bunnen av Paterberg, den 19. og siste bakken, hadde de igjen halvminuttet ned til de nærmeste forfølgerne.

Ingen av de i gruppen bak klarte å nærme seg nevneverdig opp Paterberg, og på den siste milen lå avstanden og vippet på rundt 15 sekunder.

Sagan og Van Avermaet gjorde sitt beste for å hente inn tospannet i tet på de siste kilometerne, men det ble en spurtduell mellom Kristoff og Terpstra som skulle avgjøre rittet.

Der var Kristoff som ventet i en klasse for seg og tok en fullstendig overlegen seier i et av de største sykkelrittene i verden. Og mer overlegent kan det knapt gjøres.