Studentene ble lurt til å tro de skulle få leve – ble skutt i bakhodet

De overlevende etter massakren ved høyskolen i Kenya forteller om grusomme scener.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Studenter flyktet for livet for å komme unna terroristene da de angrep høyskolen i Garissa nord i Kenya torsdag.

Minst 147 personer ble drept, fire av dem terrorister, i angrepet som terrorgruppa al-Shabaab har tatt på seg skylden for.

Nå forteller de overlevende om de forferdelige timene.

– Vi lå å sov da vi hørte en høy eksplosjon etterfulgt av skudd, alle begynnte å flykte i sikkerhet, forteller Japhet Mwala til AFP.

– Kom ut om dere vil leve!

23 år gamle Elosy Karimi forteller til New York Times hvordan terroristene ropte til studentene.

– Om dere vil overleve så kom ut, vil dere dø, så bli der inne, ropte de bevæpnede mennene ifølge studenten.

I bare nattøy skal studentene ha løpt ut i gangene. Der ble de beordret til å legge seg ned på rekke, for å så bli skutt bakfra i hodet.

Karimi trodde ikke på løftet fra terroristene om at de reddet seg selv ved å komme frem, noe som trolig reddet livet til den 23 år gamle studenten.

23-åringen forteller til avisen at hun ble inne på sovesalen, hvor hun gjemte seg i over 28 timer.

– Jeg viste at de mennene løy, forteller hun fra sykesengen.

La seg ned blant døde venner

21 år gamle Helen Titus, sier til AP at terroristene startet med å angripe et lokale hvor de kristne studentene var samlet for å be morgenbønn. Titus, som selv er kristen overlevde ved at hun smurte seg inn i de døde vennes blod og la seg ned og spilte død.

Gjerningsmennene skal også ifølge studentene ha sagt at de kun skulle drepe mennene, mens kvinnene skulle få leve, noe som også var løgn.

Myndighetene i Kenya mener al-Shabaab-toppen Mohamed Kuno stod bak angrepet. Han jobbet tidligere som lærer på høyskolen.

I krig 

Al-Shabaab sier de angrep Garissa University College fordi de er i krig med Kenya. I 2011 gikk kenyanske styrker inn i det krigsherjede nabolandet Somalia i et forsøk på å hindre islamistene i å krysse den lange og svakt bevoktede grensen for å kidnappe folk. Effekten ble i stedet at al-Shabaab trappet opp sine angrep i Kenya.