PRINSENE: I fraværet av Tom Boonen og Fabian Cancellara, jaktes det på en ny konge av brosteinen. Zdenek Stybar (nede til venstre), Geraint Thomas (oppe til venstre), Greg Van Avermaet (oppe til høyre) og John Degenkolb (nede til høyre) er bare noen av kandidatene. Og så Alexander Kristoff, da. Foto: Scanpix/montasje TV 2.
PRINSENE: I fraværet av Tom Boonen og Fabian Cancellara, jaktes det på en ny konge av brosteinen. Zdenek Stybar (nede til venstre), Geraint Thomas (oppe til venstre), Greg Van Avermaet (oppe til høyre) og John Degenkolb (nede til høyre) er bare noen av kandidatene. Og så Alexander Kristoff, da. Foto: Scanpix/montasje TV 2.

Belgiske eksperter: – Kristoff kan overta Boonens og Cancellaras trone

Flandern-legendene er borte. En rekke ryttere kjemper søndag om å bli den nye.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Flandern rundt på TV 2 og TV 2 Sumo søndag fra klokken 12.00!

Det snakkes om et troneskifte i internasjonal sykkelsport.

Tom Boonen er konge i Belgia og har sammen med Fabian Cancellara vært kongen av brosteinsklassikerne i et tiår. Begge har de tre seire hver i Flandern rundt og henholdsvis fire og tre triumfer i Paris-Roubaix. 

Begge er imidlertid i midten av 30-årene, begge er inne i sine siste år på sykkelsetet, og begge må stå over årets klassikere med skader. 

En arvtaker til to av sportens største skikkelser skal finnes og krones. Kandidatene er mange og sterke, men i Flandern og Belgia, Boonens hjemland, hviskes det om en nordmann som, ifølge ham selv, er i sitt livs form.

Tre stjerner til Kristoff
– Ja, personlig så mener jeg at Kristoff har det som skal til for å ta over for Boonen og Cancellara. 

Joeri De Knop følger sykkelsporten tettere enn de fleste for Het Laatste Nieuws, en av Belgias største aviser. Til TV 2 gir han inntrykket av at Kristoff er like høyt ansett i utlandet som i hjemlandet.

– Han er i sitt livs form. Jeg så ham på pressetreffet, og han så ut til å være full av selvtillit. Han kjenner rittet og vet at han kan vinne. I avisen vår rangerer vi favorittene til seieren etter antall stjerner. Tre stjerner til de største favorittene, to til de nest største, og én til outsiderne. I år valgte vi å gi Kristoff og Geraint Thomas tre stjerner, forteller han.

Kollega Renaat Schotte i fjernsyns- og radiostasjonen Sporza, som ofte kan bli sett intervjue ryttere og andre prominente personer fra motorsykkel underveis i ritt, er i store trekk enig med De Knop, og peker også han på selvtilliten som en potensielt avgjørende faktor.

– Selvsagt har Kristoff det som kreves. Hadde han hatt mer selvtillit i fjor, kunne han ha vunnet allerede da. Men med formen han har nå og selvtilliten han viser, kan han absolutt vinne, sier han til TV 2.

– Kristoffs store svakhet
Kristoff har deltatt tre ganger tidligere og har en fjerde-, femte- og 15. plass å vise til. 

Sykling er dog langt fra noen individuell idrett, og Schotte mener at Katjusja-laget kan være for svakt til å hjelpe Kristoff til seier.

– Laget er hans eneste store svakhet. Boonen har alltid hatt det sterkeste laget, Cancellara har vært så sterk at han egentlig ikke trenger noe lag, men det kommer selvsagt an på hvordan rittet utvikler seg.

Cyclingnews.com-journalist Brecht Decaluwé er enig i at laget er svakere enn for eksempel Thomas' Sky-lag eller Zdenek Stybar og Niki Terpstras Etixx-QuickStep, men hevder likevel at det sannsynligvis er tilstrekkelig sterkt nok med en joker som Luca Paolini på laget. 

I motsetning til sine landsmenn er han imidlertid ikke like sikker på om Kristoff kan dominere på brosteinen de neste årene.

– Han kan selvsagt vinne og er en av de aller største favorittene, men han er ikke lik Boonen og Cancellara. Han vil alltid være en «følger», ikke en som angriper, og jeg er ikke sikker på om han er sterk nok i bakkene. Men sitter han med over Oude Kwaremont og Paterberg (de to siste stigningene, journ.anm.), er det få som kan slå ham, mener Decaluwé.

Kristoffs uvanlige oppladning 
Kristoff er nevnt. Thomas, Stybar og Terpstra er nevnt.

Sep Vanmarcke, Greg Van Avermaet, Peter Sagan, John Degenkolb, Stijn Vandenbergh, Stijn Devolder, Lars Boom, Johan Vansummeren, Jürgen Roelandts, Ian Stannard og Bradley Wiggins bør også nevnes som vinnerkandidater i det som ligger an til å bli en av de mer åpne Flandern-utgavene på lenge.  

Men av alle favorittene var det bare Kristoff, Wiggins og Devolder som valgte å stille opp i Tredagers De Panne-Koksijde denne uken. Tradisjon tro valgte mange av de største favorittene å stå over, både for å spare krefter og for å unngå risikoen for fall og skader. 

Kristoffs trener, Stein Ørn, vedgikk til TV 2 fredag at nordmannens suksess i De Panne «kan gå på bekostning av Flandern rundt». Historien viser nemlig at det er ytterst få som har vunnet både De Panne og Flandern samme år. 

Boonen og Cancellara har aldri klart det, og har de siste årene valgt å stå over De Panne.

Bare Alessandro Ballan i 2007 og Peter van Petegem i 1999 har vunnet begge i samme sesong.

Skulle Kristoff gjøre det helt store på søndag, vil han også bli den første nordmannen til å vinne Flandern og bare den andre skandinaven. Danske Rolf Sørensen tok en underholdende og taktisk klok seier i 1997, men tradisjonelt har Flandern vært et ritt for belgiere, nederlendere og italienere.

– Været blir ikke avgjørende
19 bakker skal bestiges over 254 kilometer på søndag - to flere enn i fjor.

De siste årene har det meste blitt avgjort siste gang opp de mytiske stigningene Oude Kwaremont og Paterberg, og de belgiske sykkelkjennerne forventer det samme i år - til tross for Boonen og Cancellaras fravær.

– Det vil bli mer åpent enn vanlig, og i år må Etixx og Trek angripe for å gjøre rittet hardt. Den første utskillelsen vil skje på Koppenberg, og så vil de siste to bakkene avgjøre, spår De Knop.

Gent-Wevelgem forrige helg huskes for det avskyelige været. Det slipper rytterne unna i Flandern.

– Det vil være litt medvind, men ikke mye, og betydelig mindre enn det vi så i Geng-Wevelgem. Det ser også ut til å bli opphold, så verken vær eller vind vil bli veldig avgjørende. Sky og Etixx må ta ansvar tidlig i rittet, men det kommer nok til å ta litt tid før rittet «eksploderer« i år, mener Schotte.