TIL SEMIFINALE: Kurt Maflin er Norges beste snookerspiller. Nå er han klar for semifinale i China Open.
TIL SEMIFINALE: Kurt Maflin er Norges beste snookerspiller. Nå er han klar for semifinale i China Open.

Norsk snookersensasjon i prestisjetung turnering

Kurt Maflin (31) spiller skjorta av verdenseliten og er klar for semifinale i China Open.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge har ikke spesielt lange tradisjoner innenfor snooker, og spesielt ikke på det ypperste nivået.

Det vil Kurt Maflin gjerne gjøre noe med. 31-åringen tok seg fredag til semifinale i China Open. Maflin, som er ranket som nummer 44 i verden, slo meritterte Shaun Murphy 5-4 etter en svært spennende kamp. Murphy er ranket som nummer åtte i verden.

– Dette er idrett i verdensklasse. Dette er det største som har skjedd i norsk biljardsports historie. Det er 150 millioner tv-seere og gigantisk interesse i Kina. Og det er ikke hvem som helst han slår. Kurt møter en spiller i superform, en tidligere verdensmester og én av favorittene til å vinne VM om en måneds tid, sier Edwin Ingebrigtsen, klubbpresident i Oslo Snookerklubb.

I FORM: Kurt Maflin har hatt en tung sesong, men er tilbake i superslag i China Open.
I FORM: Kurt Maflin har hatt en tung sesong, men er tilbake i superslag i China Open.

Snudde kampen
Etter fire partier lå Maflin under 1-3, men nordmannen tok seg sammen og snudde til 5-4. Det gjorde godt for Maflin, som ikke har fått det til å stemme denne sesongen.

– Sesongen til Kurt har vært forferdelig dårlig. Han har slitt med selvtillten og vært nede i en dyp dal. Men vi vet han er kapabel til å være topp 16 i verden. For norsk snooker er dette enormt stort, sier Ingebrigtsen.

Lurer du på hva snooker er? Les deg opp på Wikipedia

I semifinalen møter Maflin Mark Selby. Selby slo Robert Milkins 5-4 i sin kvartfinale. Vinneren av turneringen kan innkassere i overkant av én million kroner, men det er fortsatt et stykke dit.

– Kurt har store muligheter til å vinne mot Selby. Kurt er en formspiller. Han mener selv han kan vinne VM og frykter ingen. Og Kurt liker å spille når tv-kamper. Han slo Selby i German Masters i 2014. De to er faktisk gode venner. De har vokst opp sammen og kjenner hverandre godt, sier Ingebrigtsen.

– Er en familiemann
Maflin er født og oppvokst i London, men har bodd i Oslo siden 2003 og representerer Norge. Han har også stiftet familie i Norge.

– Kurt har bodd i Norge i 12 år og er en familiemann. Han er en laidback fyr som opp gjennom årene har gitt mye til alle rundt seg. Han stiller opp og er alltid til stede. Det har nok gått litt utover karrieren hans. Men Kurt trener hardt hver dag. Utfordringen er at han trener alene, for det er ingen sparringspartnere i Norge som er gode nok, sier Ingebrigtsen.

Det er nemlig svært vanskelig å nå verdenstoppen i snooker. Bordet er mye større enn et vanlig biljardbord, kulene er mindre og hullene er mindre. 

– Det sies at kun golf er en teknisk vanskeligere idrett. Det ser lett ut på tv, men det er veldig vanskelig, sier Ingebrigtsen, som nå håper at sporten får et oppsving.

– Vi merker at interessen øker, spesielt når Kurt er med, sier han.