Netanyahu: – Atomavtale truer Israels eksistens

Israels statsminister Benjamin Netanyahu tar skarp avstand fra rammeavtalen om Irans atomprogram og har innkalt ministre og sikkerhetsrådgivere til et møte.

TRUSSEL: Israels statsminister Benjamin Netanyahu ser den ferske atomavtalen mellom Iran og vestlige stormakter som en trussel. Foto: AP
TRUSSEL: Israels statsminister Benjamin Netanyahu ser den ferske atomavtalen mellom Iran og vestlige stormakter som en trussel. Foto: AP

USAs president Barack Obama ringte Netanyahu etter at den foreløpige avtalen var på plass torsdag kveld, men han greide ikke å berolige den israelske lederen.

– Denne avtalen vil legitimere Irans atomprogram, styrke Irans økonomi og øke Irans aggresjon og terror i hele Midtøsten og andre steder. Det vil øke risikoen for kjernefysisk spredning i regionen og for en forferdelig krig, heter det i en uttalelse fra Netanyahu etter at han hadde snakket med Obama.

Netanyahu, som nylig vant valget i Israel etter en valgkamp der frykten for en iransk atombombe var sentral, mener at avtalen ikke vil hindre erkefienden i å lage en atombombe på kort tid.

Israel har tidligere truet med å på egen hånd bombe iranske atomanlegg for å ødelegge landets mulighet til å framstille en bombe.

Iran selv har i løpet av den tolv år lange konflikten avvist at de har ambisjoner om å bruke sitt kjernefysiske program til å framstille våpen. Men landet har samtidig ikke latt inspektører kontrollere programmet i tråd med verdenssamfunnets ønsker. 

NTB

Mer innhold fra TV 2