Iran klar for å skrive utkast til en atomavtale

Stormaktene og Iran er i store trekk enige om fremtiden for Irans atomprogram. Detaljene skal de jobbe videre med frem mot 30. juni.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det betyr at de vil gå i gang med samtaler med sikte på å få på plass detaljer før 30. juni.

Partene er blitt enige om at iranerne skal ta ned sin kapasitet til å anrike uran til en tredjedel. Lagrene av høyanriket uran skal også reduseres, og Iran skal avslutte programmet for å utvikle høyanriket plutonium.

Landets atomprogram skal overvåkes i ti år framover, melder Reuters.

Obama: – Historisk 

President Barack Obama omtaler den foreslåtte avtalen med Iran som «historisk». På en pressekonferanse ved Det hvite hus hevdet presidenten at avtalen gjør verden til et tryggere sted.

VIKTIG: Enigheten i atomforhandlingene med Iran er et viktig skritt på veien mot et atomprogram i Iran som kun skal brukes til fredelige formål, sier utenriksminister Børge Brende (H). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
VIKTIG: Enigheten i atomforhandlingene med Iran er et viktig skritt på veien mot et atomprogram i Iran som kun skal brukes til fredelige formål, sier utenriksminister Børge Brende (H). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Dette er en god avtale der vi har oppnådd alle målene vi satte oss. Den fjerner alle Irans veier til en atombombe og sørger samtidig for at inspektører får full tilgang til Irans atomprogram, sa han.

– Dette er en god avtale, sier USAs president Barack Obama.

Obama gjorde det klart at han ikke akter å ta Irans ledere på ordet når de sier at de skal følge avtalens hovedpunkter, men at inspektørene utgjør en svært viktig rolle.

– Denne avtalen er ikke basert på tillit. Den er basert på grundig dokumentasjon og overvåkning. Hvis de jukser, kommer vi til å vite om det, sa han.

Netanyahu: – En trussel mot Israel 

Etter at Irans atomavtale torsdag var i boks, ringte USAs president Barack Obama for å berolige sin israelske kollega Benjamin Netanyahu. Men Netanyahu er fast bestemt på at avtalen fortsatt gjør det mulig for Iran å lage atombomber.

Obama ringte torsdag kveld til Netanyahu for å diskutere enigheten som ble oppnådd med Iran etter atomforhandlingene i Lausanne i Sveits, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

Avtalen representerer betydelig fremgang for å sikre en varig løsning som gjør det umulig for Iran å utvikle kjernefysiske våpen, forklarte Obama til Israels statsminister. Obama forsøkte å berolige Netanyahu med at Israel ikke står alene.

Obama sa at fremgangen med å få avtalen på plass ikke fjerner bekymringer om at Iran støtter terrorisme og trusler rettet mot Israel. USA støtter derfor Israels sikkerhetsbekymringer, ifølge Obama.

Men Netanyahu lot seg ikke berolige. Avtalen legger veien åpen for at Iran kan lage kjernefysiske våpen, og avtalen er en trussel mot Israels eksistens, svarte Netanyahu.

Israelske myndigheter har kalt avtalen «et historisk feilsteg» og «farlig».

GLEDER SEG: Thorbjørn Jagland peker på at en atomavtale er svært viktig for global fred og stabilitet.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
GLEDER SEG: Thorbjørn Jagland peker på at en atomavtale er svært viktig for global fred og stabilitet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Jagland: – Gir ekte håp

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland gleder seg over at verdenssamfunnet og Iran er blitt enige om en atomavtale.

– Uttalelsen fra EUs utenrikssjef Federica Mogherini og Irans utenriksminister Javad Zarif om de iranske atomsamtalene gir oss ekte håp om at en varig avtale kan inngås, sier Jagland på vegne av Europarådet.

Han peker på at en atomavtale er svært viktig for global fred og stabilitet.
– Jeg vet at løsningen vil bli omfavnet av alle de 47 medlemsstatene av Europarådet, sier Jagland. 

Brende: – Skritt mot fredelige formål

Enigheten i atomforhandlingene med Iran er et viktig skritt på veien mot et atomprogram i Iran som kun skal brukes til fredelige formål, sier utenriksminister Børge Brende (H).

– Jeg ønsker den politiske enigheten i atomforhandlingene mellom Storbritannia, Frankrike, Tyskland, USA, Russland, Kina og Iran velkommen. Dette er et viktig skritt mot en endelig avtale som skal sikre at Irans atomprogram kun brukes til fredelige formål, sier Brende.

Han sier den norske regjeringen gir sin fulle støtte til de videre bestrebelsene på å komme fram til en helhetlig og verifiserbar avtale innen 30. juni.

– En slik helhetlig avtale vil tjene både verdenssamfunnet og Iran, og åpne for tettere kontakt, så vel politisk som økonomisk, sier Brende.

Han sier Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) vil ha en viktig oppgave i tiden framover med å verifisere at Iran følger opp sine forpliktelser i avtalen. Norge har bidratt med over 12 millioner kroner til verifiseringen av den midlertidige handlingsplanen som ble framforhandlet i november 2013.

– Norge støtter også den videre prosessen hvor IAEA og Iran har oppnådd enighet om et rammeverk for videre samarbeid, spesielt om usikkerhet rundt «mulige militære dimensjoner» i atomprogrammet, sier Brende.

Feires i Teheran

Nyheten om at en rammeavtale om Irans atomprogram er i boks blir møtt med jubel i Teherans gater og i sosiale medier.

Gatene i den iranske hovedstaden var natt til fredag full av tutende biler og ungdommer som viftet med iranske flagg. De feiret at en tolv år gammel konflikt, som har ført til harde sanksjoner fra omverdenen, ser ut til å gå mot slutten.

– Nå kommer vi til å leve normalt som resten av verden, jublet Behrang Alavi (30), en av mange iranere som inntok Teherans gater med jubel og dans.

NTB / TV 2