CHAMPAGNESPRUT: Alexander Kristoff var en glad gutt etter seieren i Tre dager De Panne. FOTO: AFP PHOTO / BELGA / YORICK JANSENS
CHAMPAGNESPRUT: Alexander Kristoff var en glad gutt etter seieren i Tre dager De Panne. FOTO: AFP PHOTO / BELGA / YORICK JANSENS

Kristoffs De Panne-triumf kan ha gått på bekostning av Flandern-suksess

– Han kjører på grensen av sin fysiske kapasitet, sier trener Stein Ørn til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Flandern rundt på TV 2 og tv2sumo.no kl. 12 på søndag.

Alexander Kristoffs fullstendige dominans i spurtene i Driedaagse De Panne gir grunn til stor optimisme for norske sykkelinteresserte.

Med tre etappeseirer der, en strålende tempoetappe som sikret sammenlagtseier og Kristoffs ellers gode sesong, er det ikke rart at han nevnes blant favorittene til søndagens Flandern rundt. Nordmannen er i ferd med å bli en av sykkelsportens desidert største.

– Han er mye sterkere enn i fjor - det viste han spesielt på tempoen. Spesielt imponerende var hvor bra han kjørte fra mellomtid og inn. Det var en bekreftelse på at han er sterkere enn noensinne, sier TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad.

– Kjører på grensen

Men suksessen i etapperittet bare dager før sesongens andre monument kan komme til en pris.

– Det vi gjør i De Panne har fungert tidligere, men Alexander kjører definitivt på grensen av sin fysiske kapasitet. Det er en hard periode som er viktige for hans fremtidige utvikling, sier Kristoffs trener Stein Ørn til TV 2.

– Det kan gå på bekostning av Flandern rundt, men vil bidra til å gjøre ham bedre i fremtiden. Det er en del av en langsiktig strategi der vi må se forbi Flandern og å utvikle en virkelig god klassikerrytter. En klassikerrytter med god spurtkapasitet har vært målet helt siden Alexander var liten.

Alexander Kristoff ble nummer to i første monument-ritt denne sesongen, Milano-San Remo.

– Jeg føler meg bra. Jeg kjenner løypa godt, og håper beina er like gode på søndag, sa Kristoff etter å ha sikret sammenlagtseieren i det belgiske etapperittet torsdag.

Spurtkapasiteten er det ingenting i å si på. Den norske sykkellegenden Thor Hushovd sier til NRK at Kristoff er bedre i spurten enn han noengang var.

Det er Kristoffs trener bare delvis enig i.

– Det er stort sagt av Thor. Han var en av de største spurterne i sin tid. Det at han sier noe slikt er stort av ham, for Thor var ekstremt sterk. Alex har kanskje litt høyere toppfart, mens jeg tror Thor var litt bedre når det var en hard avslutning enn det Alexander er akkurat nå.

Godt for lagånden

Etter at Kristoff tok den første seieren i De Panne satte han seg i førersetet i kampen om sammenlagtseieren i etapperittet. Siden har han bare kjørt på videre.

Det var aldri på tale å slappe av og forberede seg til det i utgangspunktet viktigere rittet på søndag.

– Man er nødt til å kjøre for topplasseringer når man kan. I Flandern er det bare en av 200 som vinner. De 199 andre står i realiteten igjen uten resultat. Hva om Alexander hadde droppet å gå for seieren i De Panne, og så krasjet ut helt i starten av Flandern? Da hadde han stått helt uten resultat, for å sette det på spissen, forklarer Stein Ørn.

– I tillegg gjør det mye for laget. Du ser det på de andre. Rytterne smiler og er glade, og det gjør at de er klar for å ofre seg enda mer ved neste anledning.

En av de som er med på laget er en annen Ørn-elev: Sven Erik Bystrøm.

Bystrøm har sikret seg en plass på Flandern rundt-laget, som hjelperytter, og han legger ikke skjul på at han nyter treningskameratens suksess.

– Takk Alexander Kristoff for hat tricket! Det er fint å være en del av Katjusja her i De Panne, tvitret Bystrøm.

Kan vinne to klassikere på rappen

Kristoff stiller på startstreken søndag med det for øyet å vinne.

Om det ikke skulle lykkes vil det ikke være noen krise, og kanskje kan Paris-Roubaix passe bedre til treningsperiodiseringen.

– Han kommer inn i denne tøffe perioden i god form, og så får han det litt lettere neste uke. Det kan booste formen frem mot Paris-Roubaix, sier Stein Ørn.  

Også Paris-Roubaix sendes på TV 2.

TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad tror Kristoff kan vinne begge deler.

– Jeg ser ingen grunn til at han ikke skal vinne på søndag. Han har en fjerde- og femteplass fra før, og har tatt nye steg. Han kjenner løypa godt, og hvis han unngår uhell er mulighetene store, sa Kaggestad til TV 2 torsdag.

– Statistisk sett vil Kristoff ha dårligere mulighet i Paris-Roubaix, hvor sjansene for velt eller punktering er betydelig større enn ellers. I fjor punkterte han i Arenberg-skogen, som er ett av mange fryktede partier i løypa. Unngår han uhell i år, er han nok med og slåss om seieren der også.

Satser på etapperitt

Det er ikke bare klassikere som er målet for Alexander Kristoff. Resultatene i Driedaagse De Panne kan være et forvarsel om mer suksess i den typen korte etapperitt.

Derfor har Ørn og sykkelrytteren jobbet litt på temposykkelen, og mer skal det bli.

– Alexander har potensial til å vinne World Tour-etapperitt som er litt kortere, á la ENECO Tour. Men det er alltid en tempoetappe. Vi har ikke spisset mot tempo, men lagt inn en del mer trening på temposykkelen, sier treneren.

Med tredjeplassen på tempoen torsdag viser det at utgangspunktet ikke er det verste.