– Kane mangler Agüeros x-faktor

Petter Myhre og resten av Fotball-England lar seg likevel fascinere av Harry Kane.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er nesten så man ikke ble overrasket. 79 sekunder inn i landslagsdebuten, et hodestøt, ballen over streken, hans første mål for England.

Eventyrhistorien om Harry Kane (21) er skrevet mange ganger denne sesongen. Historien om den egenutviklede unggutten som plutselig begynte å dunke inn scoringer for Tottenham i samme tempo som superstjernene og Premier League-kollegene Diego Costa og Sergio Agüero. Det har skapt overskrifter uke etter uke i fotballgale England.

– Han flyr på en sky hvor han føler det er mulig å score uansett hvor han har ballen. Han er i en herlig stim som det bare er å nyte, sier TV 2s Premier League-ekspert Petter Myhre.

Rekord, drømmestart og Ronaldo-tangering
På denne skyen har Kane svevet tilnærmet uforstyrret siden han satte inn sesongens første scoring mot Aston Villa i den 10. serierunden 2. november. 

19 scoringer er det blitt i den inneværende Premier League sesongen. I de siste månedene har det gått enda bedre enn i de foregående.

Se alle Premier League-scoringene til Kane fra årets sesong i videovinduet øverst på siden!

Imponerende 14 ligascoringer bare i 2015 er ny Premier Leauge-rekord. Kane har lagt bak seg storhetene Alan Sherar og Cristiano Ronaldo på listen over antall mål scoret på de tre første månedene av et kalenderår. Shearer og Ronaldo står med 13 mål fra henholdsvis 1995 og 2008. 

Kane dro også i land prisen som månedens spiller to ganger på rad i januar og februar. Det er en prestasjon ingen har klart siden Ronaldo storspilte for Manchester United. 

Samtidig med herjingen i Premier League er håpet tent og troen sterk på at Kane er Englands nye ledestjerne. Scoring i sin første landskamp ble etterfulgt av en debut i startelleveren i privatlandskampen mot Italia for Super-Kane. 

– Det er starten jeg har drømt om. Dette er helt klart det beste øyeblikket i karrieren. Forhåpentligvis kan jeg fortsette å score mål for England, sa Kane etter kampen mot Litauen.

– Hardtarbeidene, ingen briljant artist
Det ikke mange som ikke har latt seg begeistre av Kane denne sesongen. Den britiske pressen har endelig fått en solskinnshistorie å skrive om. På White Hart Lane synger Spurs-fansen «Han er en av våre egne», mens interessen og fascinasjonen for Kane bobler over i sosiale medier.

– Det som fascinerer meg er at han fremstår mer som en hardtarbeidende, pågående spiller som er villig til å ofre alt, enn en briljant artist. Kane er en spiller som har kommet seg dit han er fordi han har gjort det lille ekstra. Jeg har alltid hatt sansen for sånne typer, sier Myhre.

– Jeg synes det er morsomt at engelskmennene får frem noen unge spillere. De har brukt ekstremt mye penger på akademiene sine uten å få i nærhet godt nok betalt i form av prestasjoner på landslag og klubblag. Kane er også en spiller som Tottenham har vært på let etter i mange år. De har manglet en notorisk målscorer i flere sesongen. Sånn sett er det veldig gøy at de har fått frem en sånn spiller.

– Mangler Agüeros x-faktor
Mange har latt seg overraske og fascinere av at Kane, en spiller et godt stykke unna kaliberet til Lionel Messi, Luis Suárez, Cristiano Ronaldo, Sergio Agüero osv. har klart å markere seg som en av verdens fremste målscorere.

– Er Kane en «middelmådig» fotballspiller?

– Jeg synes det er vanskelig å si at en spiller er middelmådig når du har levert 19 scoringer i Premier League. Så er spørsmålet hvor man ligger listen, sier Myhre.

– Dersom du sammenligner med for eksempel Agüero, som jeg mener er den beste i Premier League, så mangler Kane x-faktoren med ball. Å vende bort spillere, drible bort folk, og den kvikkheten på små flater til å gjøre det ekstraordinære. Det skiller de to. Kane er en god allround fotballspiller som behersker det meste, men han har ikke noen ekstremferdigheter slik Agüero har med tyngdepunkt og vendinger.

Likevel er Kane foran Agüero på toppscorerlisten i Premier League. Sammen med Diego Costa kommer trolig trioen til å utkjempe kampen om hvem som blir målkongen i Premier League. Selv om det ikke er sikkert at Kane tukter Costa og Agüero, kommer han etter alle solemerker til å runde 20 scoringer denne sesongen. 

Men spørsmålet blir naturligvis stilt: Kan dette vedvare? Er han et brennhett «one hit wonder» som kjølner neste sesong?

– Det er betimelig å stille spørsmålet om han leverer over 20 scoringer hver sesong de neste årene. Det som taler for at han kan fortsette å levere, er at han fremstår som en hardtarbeidende unggutt som har jobbet knallhardt for å komme dit han er. Han har også en spillestil der han viser at han jobber knallhardt for laget og synes at dette er verdens morsomste ting å gjøre. Jeg tror han har en indre «drive» og motivasjon til å vise alle skeptikerne neste sesong, sier Myhre.

Så gjenstår det å se om Kane fortsetter å dominere på topp for Tottenham. Eventyret fortsetter søndag på Turf Moor mot Burnley. 

Se kampen på TV 2 Sport Premium søndag kl. 14.30!