FIKK KRITIKK: Fredrik Skavlans intervju med SD-lederen førte til klagestorm både til NRK og SVT. Foto: NRK.
FIKK KRITIKK: Fredrik Skavlans intervju med SD-lederen førte til klagestorm både til NRK og SVT. Foto: NRK.

Åkesson etter Skavlan-intervjuet: – Jeg føler meg ikke ydmyket

Sverigedemokraternas leder snakker for første gang om hvordan han opplevde det mye omtalte intervjuet på talkshowet Skavlan forrige fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er i svenske Expressen at Jimmie Åkesson forteller om sin opplevelse av intervjuet Fredrik Skavlan gjorde med ham.

Etter nær seks måneder med sykemelding på grunn av psykiske problemer, er partilederen snart tilbake i lederstolen for det høyreorienterte partiet.

Fredrik Skavlands pågående intervjuteknikk møtte mye kritikk både i Norge og Sverige, med over 2000 klager til NRK.

SNAKKER UT: Jimmie Åkesson, leder for det høyrepopulistiske partiet SD i Sverige, lever fint med intervjuet på Skavlan.  Foto: Anders Wiklund/ TT / NTB scanpix
SNAKKER UT: Jimmie Åkesson, leder for det høyrepopulistiske partiet SD i Sverige, lever fint med intervjuet på Skavlan.  Foto: Anders Wiklund/ TT / NTB scanpix

En rekke Frp-politikere mente også at intervjuet var upassende fordi Åkesson fremdeles er sykemeldt, mens Åkesson selv til nå ikke har sagt noe.

– Jeg føler meg ikke særlig ydmyket, sier Åkesson til Expressen.

– Hvorfor valgte du å stille opp hos Skavlan, spør avisen.

– Det føltes som rett forum for den fortellingen jeg skulle gi. Det går ikke an å prate om de samme tingene i Agenda på samme måte, eller i Aktuelt (svenske debattprogrammer, journ.anm.).

– Ble det egentlig slik som du forventet deg?

– Ja, som jeg hadde forventet. Fredrik Skavlan er nok genuint interessert i mennesker og jeg tror han...det er årsaken til hans fremgang, men han og redaksjonen hadde sterkt press på seg siden man fikk kritikk allerede på forhånd for at jeg skulle være med. Man måtte foregripe den kritikken, sier Åkesson.

Søndag kommenterte Fredrik Skavlan selv saken til NRK.

– Jeg synes det er veldig interessant. Det er neppe noen ære, men det får meg til å tenke. Det får meg til å tenke på hva som er grunnen til at dette skjer i Norge, mens det ikke er sånn i Sverige. Åkesson er jo en svensk politiker, sier Skavlan til NRK søndag ettermiddag.

I intervjuet med Expressen forteller Åkesson at det originale intervjuet var omtrent dobbelt så langt som det som ble sendt i programmet, men at dette var noe han var forberedt på før han stilte opp.

– Følte du at det var klippet på tvilsomt vis, spør Expressen

– Nei, det ble helt ok utfra det jeg følte etterpå faktisk, sier Åkesson, som dermed langt på vei tilbakeviser kritikken Skavlan fikk i etterkant av programmet.

– Angrer du på at du var med?

– Nei absolutt ikke. Det er jo en bra sammenheng å være med i og det var viktig for meg å teste om jeg kunne sitte der hele intervjuet eller hva som kom til å hende. Men det føltes bra etterpå også, sier Åkesson til avisen.