Grov vold mot ansatte i norske fengsler:

Innsatt helte kokende frityrolje over fengselsbetjent

Flere andre betjenter forteller om slag og spark fra krakilske fanger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I hele landet ble det i fjor registrert 508 tilfeller av vold og trusler mot fengselsansatte. Det får TV 2 bekreftet fra Kriminalomsorgen.

Tallet er omtrent det samme som året før, men antallet fysiske angrep har økt fra 87 tilfeller i 2013 til 118 i 2014.

Ved flere tilfeller er fengselsbetjenter blitt utsatt for grov vold. I Trondheim fikk en fengselsbetjent kokende frityrolje på seg da en innsatt ble sint og gikk til angrep.

Andre betjenter rundt om i landet er blitt slått i hodet og sparket av krakilske fanger.

Store mørketall

Fengselsbetjent Arild Andersen har arbeidet i Bergen fengsel i 25 og har sett og opplevd det meste. Han sier han selv har blitt utsatt for vold fra innsatte flere ganger og mener det er en sterk underrapportering og derfor store mørketall.

– For oss som har jobbet i dette gamet i mange år blir det uvanlige det vanlige og da blir også terskelen for å melde inn spesielt trusler høyere. Vi opplever trusler daglig og vold ukentlig, sier Andersen.

Mye vold

Bergen fengsel har opplevd en skremmende utvikling det siste året. Fra seks registrerte voldsepisoder mot ansatte i 2013 økte antall tilfeller til 18 i fjor.

Inspektør ved avdeling A, Heidi Sandvik, sier miljøet er blitt tøffere.

– Vi bruker stadig oftere to og tre ansatte for å lufte en innsatt fordi det er flere av fangene som er utagerende, vi har opplevd at innsatte både har sparket og slått ansatte og gjerne har det kommet helt uventet, sier Sandvik.

Slo ned tre betjenter

Kjell Edvart Andreasson har vært inn og ut av fengsel de siste 35 årene og totalt sittet inne i 17 år. TV 2 møter ham i en celle i Bergen fengsel. Han innrømmer at han både har truet og vært voldelig mot flere betjenter.

– For noen år siden så slo jeg ned tre betjenter på en uke, sier Andreasson.

– Hvorfor gjorde du det?

– Jeg var en veldig sinna mann den gangen og jeg var ingen god kommunikator, sier 52-åringen som har sonet for både narkotika og voldsbruk.

Han mener miljøet i fengslene er blitt verre de siste årene.

– Ja, nå er det så mange rusmisbrukere her, og det er de som er verst. De hyler og skriker hele tiden og har ikke kontroll på seg selv, sier Andreasson.

Er redd på jobb

Fengselsbetjent Andersen innrømmer at han er redd på jobb.

– Ja, klart man er redd for man vet jo ikke alltid hva som skjuler seg bak celledøra før man åpner den, sier Andersen.

Det er helt andre innsatte nå med større rusproblemer enn tidligere, avslutter den erfarne fengselsbetjenten.