Oppps! Bagasjen skulle vel vært oppå taket .... Foto: Trine Hvamb.
Oppps! Bagasjen skulle vel vært oppå taket .... Foto: Trine Hvamb.

Slik kan påsketuren bli bare sorgen

Men dette kan du unngå!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stresser du litt for mye når du skal avgårde på påsketur?

Da kan det gå som på bildet over. En observant Trine Hvamb tok bildet av bileieren som fikk en lite hyggelig opplevelse.

For hvis du ikke har mulighet til å ha skiene inne i bilen, gjelder det å feste dem godt på taket. Ikke som her, der de rett og slett har falt ned!

Det er denne tiden av året at nordmenn pakker ski, appelsiner, akebrett, varmt tøy, lammesteik og kvikklunsj i bilen, for å gi seg påskefjellet i vold.

Ofte resulterer dette i en anstendig mengde bagasje som skal fraktes opp til snø og hvite vidder.

Men det er slett ikke likegyldig hvordan man pakker. Feil-pakking kan også skape frustrasjon og sorg.

I tillegg kan feilpakket bil være regelrett farlig for både liv og helse.

Brooms bilekspert, Benny Christensen gir deg sine beste pakketips. slik at du får en trygg, fin og god tur til fjells!

Slik skal bilen redde deg fra fartsbøter

Tunge gjenstander

Det er slett ikke likegyldig hvor du pakker de ulike delene av bagasjen. Det er viktig å få lavest mulig tyngdepunkt på bilen.

Ved å plassere tunge ting så langt fram som mulig, sikrer du også best mulig vektfordeling. Bilens kjøreegenskaper blir selvfølgelig påvirket av mye bagasje. Her gjelder det å gjøre minst mulig "ugang".

Snart kan bilen din se slik ut inni

Bagasjen må sikres godt

Pass på at bagasjen ikke kan komme i bevegelse ved bråstopp. Stropp eller surr den fast om nødvendig. Mange nyere biler har egne kroker som er beregnet på dette i bagasjerommet. Bruk dem!

Mange stasjonsvogner har også nett som du spenner opp i taket. Veldig smart hvis du må pakke over høyden på bakseteryggen.

Unngå løse gjenstander

Løse gjenstander på hattehylla eller på toppen av bagasjen er absolutt fy-fy. Et eksempel: Et kolli på 15 kilo kommer med et trykk på 750 kilo ved en bråstopp i 50 km/t.

Du bør heller ikke ha tunge gjenstander liggende løse i kupeen. Hvis uhellet er ute og bilen for eksempel ruller, kan disse forårsake stor skade.

Kjølebokser og lignende bør ikke stå i setene uten å være festet forsvarlig. Bruk gjerne sikkerhetsbeltet til dette.

Les vår test av nye Volvo XC90 her

Ikke pakk for mye på taket

Ved bruk av takboks eller takgrind, må du passe på at maksimalvekten ikke overskrides. Denne ligger som regel på mellom 40 og 75 kilo, avhengig av biltype.

Husk at tillatt takvekt er inklusive takboks og takstativene.

Vær forberedt

Ha alltid varseltrekant og refleksvest lett tilgjengelig. Hvis du skulle få stopp eller være førstemann til en ulykke, kan det være livsviktig å få varslet andre trafikanter om at det er hindringer i veien.

Ved kjøring med tung last eller i høye hastigheter, så husk å øke lufttrykket i dekkene. Ca 10% er vanlig, sjekk i bilens instruksjonsbok. Sjekk også at det er luft i reservehjulet og ha gjerne også med deg en boks med dekkskum. Den kan komme godt med.

Noen gjorde et bil-kupp i påsken i fjor

God tur!

Da er det bare å huske alle de andre tingene som gjør ferieturen til en hyggelig opplevelse! Sørg for å holde ungene aktivisert, ha kald drikke og kanskje litt frukt tilgjengelig, bruk gjerne GPS på nye, ukjente veier.

Det forebygger krangling om veivalg og viser også estimert ankomsttid - og ikke minst: Husk å ta pauser!

Da gjenstår det bare å ønske god tur og god påske!

Les også: Slik pakker du takboksen