Gartneren Kåre (64) måtte kaste tre millioner planter

Politiet er koblet inn etter at tre millioner planter døde under mystiske omstendigheter på Jæren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For tre uker siden oppdaget gartner Kåre Wiig (64) på Orre sviskader på småplanter i et av drivhusene sine. Gjødselsanlegget ble stengt ned umiddelbart, men det viste seg at også den andre delen av gartneriet hadde problemer.

ØDELAGT: Skadene er beregnet til rundt 10 millioner kroner. Foto: Wiig Gartneri AS.
ØDELAGT: Skadene er beregnet til rundt 10 millioner kroner. Foto: Wiig Gartneri AS.

– Det er to gjødselsanlegg i de to delene av gartneriet og forskjellige folk som betjener disse. Vi tror derfor ikke det kan være et arbeidsuhell, sier Kåre Wiig til TV 2 Nyhetene.

Wiig Gartneri AS omsetter for over 100 millioner kroner i året og er Norges nest største gartneri. Wiig leverer alene en fjerdedel av alle tomatene som selges i norske butikker. Han leverer også småplanter til gartnerier over hele landet.

Skader for 10 millioner 

– Heldigvis ble aldri tomatproduksjonen rammet, da kunne dette gått langt verre. Vi har gjort det vi kunne for å få levert planter til andre produsenter, sier Kåre Wiig.

Totalt er tre millioner planter ødelagt. Skadene er beregnet til rundt 10 millioner kroner.

Politiet har foretatt flere avhør i saken og venter nå på svar på analyseprøver. Totalt er det tatt over 300 prøver i gartneriet.

Men plantedøden på Jæren er så langt et mysterium.

– Vi er åpne for at det kan ha vært noe med gjødselet eller at noen har forgiftet det på ett eller annet vis. Det er jo alvorlig dersom noen har gjort dette med vilje, sier lensmann i Klepp, Hans Kyllingstad, til TV 2 Nyhetene.

Det var lokalavisen Jærbladet som først omtalte saken.

Håper på svar

Gartneriet er nå i full gang med å dyrke nye planter for å ta igjen tapt tid. Levering av grønnsaker og planter går nå igjen tilnærmet som normalt.

Gartner Kåre Wiig håper han snart kan få svar på hva som har skjedd.

– Har du noen fiender?

– Når du er så stor som vi er så får du en del oppmerksomhet. Men jeg er ikke kjent med at jeg har noen fiender, sier Kåre Wiig.