REVOLUSJONERENDE: Dette filteret skal etterligne det ytterste hudlaget vårt.  Foto: André Engesland.
REVOLUSJONERENDE: Dette filteret skal etterligne det ytterste hudlaget vårt.  Foto: André Engesland.

Norsk forskning skal erstatte dyreforsøk

En ny, billig og praktisk løsning kan nå redde mus og rotter fra laboratorier.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I EU og i Norge er det et forbud mot å selge skjønnhetsprodukter som er testet på dyr. Kremer og ulike legemidler blir derimot fortsatt testet på mus og rotter i laboratorier. Det kan det nå bli slutt på, melder Forskning.no.

FILTERET: Et bedre alternativ enn dyrehud. Foto: André Engesland.
FILTERET: Et bedre alternativ enn dyrehud. Foto: André Engesland.

Hudforsker André Engesland, som er stipendiat på Institutt for farmasi ved UiT Norges arktiske universitet, har nå utviklet et filter som gjenskaper vår egen hudbarriere. Filteret skal være laget av fettbobler som ligner hundens egne celler.

Etterligner menneskehud

– Filteret som har vært en del av mitt doktorgradsprosjekt ble utviklet for å etterligne det ytterste hudlaget vårt, sier Engesland til TV 2.

Engelands veileder, Gøril Eide Flaten, har tidligere utviklet en modell for å etterligne tarmen. Hudforskeren ønsket å bruke den samme idèen til å utvikle en modell for huden.

– Vi lager fettbobler (mikroskopiske fettpartikler) i laboratoriet vårt som ligner på cellene vi har i kroppen. Vi bruker tilsvarende stoffer som finnes naturlig i huden vår – og legger dem lag på lag. Filteret blir produsert ved å bruke en syklus av sentrifugering, varme og nedfrysing, sier han.

Modellen Engesland har laget kan brukes til å forutsi hvor mye substans som vil gå gjennom huden vår. Den kan for eksempel brukes til å velge de beste alternativene til utvikling av ferdige legemidler.

Gode resultater

– Vi har testet modellen mot dyrehud og menneskehud dyrket frem i et laboratorie – med gode resultater, forteller Engesland.

Han mener at resultatet blir rimeligere og mer effektiv i bruk – og derfor vil modellen i mange tilfeller fremstå som et bedre alternativ enn dyrehud ved utvikling av nye produkter til huden.

Skal redusere antall forsøksdyr

– Vi tror at modellen kan bli svært nyttig i farmasøytisk og kosmetisk industri. Filteret kan være med på å redusere antall forsøksdyr og potensielt gi store kostandsbesparelser ved utvikling av nye legemidler, sier Engesland..

Live Kleveland og Dyrevernalliansen har bidratt økonomisk og sier til Forskning.no at filteret er revolusjonerende og at hun håper at modellen kan bli brukt i brannforsøk – noe som er et av de mest smertefulle dyreforsøkene.