STERK KRITIKK: Hristo Stoitsjkov har lite respekt for Louis van Gaal etter behandlingen han fikk som Barcelona-spiller. AFP PHOTO / ANTON UZUNOV
STERK KRITIKK: Hristo Stoitsjkov har lite respekt for Louis van Gaal etter behandlingen han fikk som Barcelona-spiller. AFP PHOTO / ANTON UZUNOV

Barcelona-legende: – Louis van Gaal er søppel

Hristo Stoitsjkov er ikke nådig mot gamletreneren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hristo Stoitsjkov ble av mange regnet som en av verdens beste fotballspillere på 90-tallet. Ett år inn i sin andre periode som Barcelona-spiller ble Louis van Gaal ansatt som klubbens trener - og bulgareren er ikke nådig mot dagens Manchester United-sjef.

– Som person er han søppel

At nederlenderens første sesong ble Stoitsjkovs siste, viser seg å være langt fra noen tilfeldighet.

– Jeg har ingen respekt for van Gaal. Som person er han søppel, sier 49-åringen til den katalanske avisen Sport.

Det var tydelig at van Gaal ikke var noen tilhenger av Stoitsjkov, noe han ikke var redd for å vise - selv ikke til bulgarerens nærmeste.

– En gang jeg var skadet, gikk han til min kone og spurte hvorfor hun kunne gifte seg med en så dårlig person, sier Stoitsjkov.

– Hun svarte at jeg tross alt hadde vunnet gullballen.

Fra himmel til helvete

I 1994 mottok Stoitsjkov Ballon d'Or - beviset på at han på det tidspunktet var regnet som verdens beste fotballspiller. Utmerkelsen kom under bulgarerens første periode i Barcelona, hvor han scoret 77 mål på 149 kamper gjennom fem suksessrike sesonger.

Etter et års opphold i italienske Parma returnerte spissen til Katalonia - men der ble han kun i to år før han returnerte til hjemlandet og CSKA Sofia.

– Den beste dagen i mitt liv var når jeg kom til Barcelona - og den verste var når jeg dro. Det var van Gaals feil.

Hyller Mourinho

49-åringens følelser for van Gaal står i sterk kontrast til nåværende Chelsea-manager José Mourinho. Den karismatiske portugiseren var assistenten til Sir Bobby Robson - manageren som hentet Stoitsjkov tilbake til Barcelona.

– Ikke tro at Mourinho var en simpel medhjelper eller assistent. Han var allerede en trener - men han trodde aldri han var mer verdt enn Robson.

Stoitsjkov er ikke overrasket over at 52-åringen har vokst frem som en av verdens beste i sitt yrke. 

– Mourinho forstod alt - han visste alt om både eget lag og motstanderne.