Amerikansk multimillionær advarer i TV 2-intervju:

– Ligg unna Putins Russland!

– Enten blir du korrupt eller så blir du utvist, ranet og kanskje drept. Det er uansett umulig å drive ærlig forretningsdrift i Russland, mener multimillionæren Bill Browder. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bill Browder er kapitalisten som ble aktivist. Etter å ha tjent hundrevis av millioner under den store privatiseringsbølgen i Russland, ble han til slutt utvist, og hans advokat arrestert, torturert og drept.

Nå har Browder bestemt seg for å vie resten av livet i kampen mot advokatens mordere og Putins regime. Tirsdag er han i Oslo for å innlede en av debattene som holdes av Oslo Freedom Forum.

DIREKTE: Se Oslo Freedom Forum her!

– En hardbarket kriminell

– Det lederne i Vesten ikke har forstått er at Putin ikke er en vanlig statsmann. Han er en hardbarket kriminell, som stjeler fra sitt folk. I motsetning til mafiaen har han ikke bare sine venner, å spille på. Han styrer staten, sier Bill Browder. TV 2 traff ham på Oslo-besøk i forbindelse med lanseringen av boken «Min krig mot Putin».

Browder har selv aldri møtt Vladimir Putin ansikt til ansikt, selv om mange på et tidspunkt mente han stod på god fot med Russlands sterke mann.

POSERER: Putin i velkjent macho-stil. Bak fasaden mener Bowder det skjuler seg korrupsjon og kriminelle tankesett.
POSERER: Putin i velkjent macho-stil. Bak fasaden mener Bowder det skjuler seg korrupsjon og kriminelle tankesett.

I begynnelsen gikk forretningene svært bra for Browders Hermitage Capital Management. Han gikk inn i Russland i 1996, og tjente eventyrlige summer på privatiseringen av tidligere statlige virksomheter. Etter hvert skjønte Browder at landet ble ranet av et tyvetalls oligarker, og han startet egen etterforskning og avslørte flere av dem i bredt anlagte pressekampanjer.

Men etter hvert ble han for brysom. Browder ble utvist og hans advokat fengslet. Advokaten døde etter 11 måneder i fengsel. Et av de best dokumenterte menneskerettighetsbrudd i Russland.

– Onde og dumme

– Putins regime er preget av ondskap, men samtidig av inkompetanse. Jeg fikk 18 måneder til å komme meg ut av landet. Dermed klarte jeg også å redde ut størsteparten av mine eiendeler og verdier.

DREPT: Browders advokat Sergej Magnitskij på lit de parade før gravleggelsen.
DREPT: Browders advokat Sergej Magnitskij på lit de parade før gravleggelsen.

Og det er disse millionene Browder nå bruker i en verdensomspennende kampanje mot Putins Russland. Han har viet sitt liv til å finne og straffe alle som var involvert i advokaten Sergej Magnitskijs død. USA og Canada har begge vedtatt Magnitskij-loven, som setter en effektiv stopper for at disse menneskene kan besøke eller plassere og bruke penger i de to landene.

Nå arbeider Bill Browder for å overbevise også EU om å vedta lignende lovverk.

Magnitskij-loven ble svært dårlig mottatt av russerne. Putin svarte med å innføre forbud for amerikanere å adoptere russiske barn.

Fanget i egen felle

Etter Browders vurdering vil Putin sitte på toppen av makten i Russland resten av sitt liv.

– Putin blir vi ikke kvitt. Han har laget seg et maktapparat som han selv ikke slipper unna. Den dagen han måtte finne på å trekke seg, er han ferdig. Han er fanget i sin egen felle, og dømt til å regjere, eller dø. 

Browder tror bare et kupp eller en indre revolusjon kan endre maktforholdene i Russland på kort sikt.

Bill Browders bakgrunn er høyst spesiell. Han er barnebarn av Earl Browder, som ledet Kommunistpartiet i USA på 1930-tallet.

– Det var vel et slags ungdomsopprør. Jeg bestemte meg, siden bestefar var USAs fremste kommunist, så skulle jeg bli USAs største kapitalist. Etter studier ved blant annet Stanford Business School begynte han som investor og rådgiver. De beste årene tjente selskapet opp mot 125 millioner dollar.

Browder vet at å legge seg ut med Russlands mektigste mann innebærer risiko også for ham selv. 

– Regimet går ikke av veien for drap, men jeg går ikke rundt og er redd i det daglige. Sannheten må frem, og den er på en måte mitt beste forsvar. Putin må stoppes, men jeg er redd det kommer til å ta tid, sier Bill Browder.