BIFF PÅ GRILLEN: Oksekjøtt på grillen kan bli en vinner. Her er en grillet biff som ble laget av Sebastian og Fredrik i første episode av årets sesong. Foto: TV 2
BIFF PÅ GRILLEN: Oksekjøtt på grillen kan bli en vinner. Her er en grillet biff som ble laget av Sebastian og Fredrik i første episode av årets sesong. Foto: TV 2

Her får du grillekspertens beste grilltips 

Proffgriller Jan Ivar Nykvist deler sine beste tips til grillen.

Jan Ivar Nykvist er ingen amatør når det kommer til grilling. Han kom på andreplass i fjorårets Norges Grillmester-sesong på TV 2, og har vunnet norgesmesterskapet i grilling fire ganger.

Denne måneden har han sluppet grillboka «GLØD», der han har lyst til å inspirere det norske folk til å teste ut nye råvarer på grillen. I juni deltar han også i VM i grilling.

TV 2 har fått Nykvist til å dele sine beste grilltips, som du kan lese nedenfor.

Hva slags grill vil du råde folk til å bruke?

Når jeg konkurrerer i grilling med grillaget mitt Team BarbieQ, så går det for det meste i kull. Dette gir en fantastisk grillsmak, samtidig som det er fantastisk å lage mat over direkte flammer og glødende kull. Jeg bor i en leilighet midt på Grünerløkka, så til daglig griller jeg på min lille gassgrill fra Weber. Så mitt motto er: Det er bedre at du griller på gass enn at du ikke griller i det hele tatt. Men, jeg har også en liten bærbar kullgrill som jeg tar med meg ut i parkene i byen. Parkgrilling er så mye mer enn engangsgrillen med svidde pølser på.

Hva slags mat mener du fungerer best på grillen?

GRILLEKSPERT: Jan Ivar Nykvist deler sine beste grilltips med tv2.no-leserne. Foto: TV 2/Stine Eid
GRILLEKSPERT: Jan Ivar Nykvist deler sine beste grilltips med tv2.no-leserne. Foto: TV 2/Stine Eid

Jeg synes så og si alt blir bedre på grillen! Høy varme, glødende kull og direkte varme setter en særegen smak på maten som du ikke får på andre måter. Så i år håper jeg kona ikke står inne på kjøkkenet og lager tilbehøret, men at hele familien griller ute sammen. Dropp salaten, og sleng grønnsakene på grillen i stedet.

Gjennom min deltagelse i Norges Grillmester i fjor, fikk jeg prøvd mange råvarer som jeg aldri hadde prøvd på grillen før. En av favoritten etter programmet ble fersk hvalbiff på grillen som er helt fantastisk! Derfor tok jeg også med en oppskrift på grillet hval i grillboka mi.

Har du noen tips i forhold til hvor varmt det bør være?

Hvor varm grillen skal være kommer veldig an på hva du skal grille. Tommelfingerregelen er at du deler inn grillen i to soner: En med høy varme, og en uten varme. Da har du en sone som passer for bruning av biff, grilling av grønnsaker og frukt – denne sonen kalles direkte grillsone. Så har du sonen som er litt kaldere. Her kan du legge store kjøttstykker som skal grille lenge – uten at de blir svidde. Denne sonen kalles indirekte grillsone. Hvis du kan disse to begrepene, så er det lett å lykkes på grillen.

Når er det egentlig man skal legge maten på grillen etter at man har fyrt den opp?

Hvis du brukes kull, så er det viktig at du er tålmodig. Du skal vente på kullet – kullet skal ikke vente på deg. Vent til flammene har gitt seg og kullet er hvitt. Hvis du brukes gassgrill, så skrur jeg alle brennerne på fullt til grillen har blitt ordentlig varm, så skrur jeg ned slik at en del av grillen ikke står på for å skape en indirekte grillsone.

Mange er glad i biff – hvordan steker man den perfekte biffen på grillen?

Det finnes et ord du må lære deg for å få biffen eller den helstekte indrefileten perfekt: Steketermometer. I boken min har jeg fokus på steketermometer fremfor tid. Det er lettere å lykkes når jeg sier at biffen er perfekt når den har 56 grader i kjernetemperatur, istedenfor at jeg sier at den er ferdig etter 12 minutter. Denne tiden varierer etter hvor tykk biffen er, hvor kaldt kjøttet er før du griller det og hvor varm grillen er.

Så kort fortalt:

  • La biffen romtempereres før den grilles. Gjerne i 30 minutter på benken.
  • Krydre biffen etter ønske. Her kan du bruke en rub med masse smak, eller kun salt og pepper.
  • Brun biffen på begge sider på direkte varme.
  • Flytt biffen over på indirekte varme, sett i steketermometeret og lukk igjen lokket. La biffen ligge til den har en kjernetemperatur på 56 grader (medium).
  • Ta biffen av grillen og la den hvile i 10 minutter før den serveres.

Har du noen tips til noen litt uvanlige matretter man kan grille?

I løpet av min tid i Norges Grillmester, fikk jeg prøve alt fra å lage pølser til å grille hval for første gang. Jeg mener jo at man kan grille det aller meste – man må bare tørre å prøve. Jeg tør påstå at alt blir bedre på smak med grillstriper på. Dette gjelder både fisk, skalldyr, kylling, biff, grønnsaker og frukt.

Har du andre tips eller triks? Del dem gjerne!

Det viktigste jeg vil at folk skal ha lært etter sommeren 2015 er:

  • Skaff deg et tennrør hvis du griller med kullgrill. Da kan du kvitte deg med tennvæsken, og opptenningen går som en lek.
  • Skaff deg et steketermometer. Da er det lettere å lykkes bak grillen. Dette gjelder både med biffen, kyllingbrystet og fisken.
  • Kast stekegaffelen, og kjøp en god stekepinsett eller stekespade. Da stikker du ikke hull på kjøttet, og du går et saftigere resultat.
  • Tør å prøve! Ikke vær redd for å prøve nye smaker, nye kombinasjoner og nye retter.

Norges Grillmester sendes mandager klokken 20.00 på TV 2.