INTERVJUER SVENSK POLITIKER: Kritikken hagler etter dette Skavlan-intervjuet. Foto: Skjermdump / NRK.
INTERVJUER SVENSK POLITIKER: Kritikken hagler etter dette Skavlan-intervjuet. Foto: Skjermdump / NRK.

Skavlan har fått over 2000 klager: – Forstår at mange blir opprørt 

Aldri før har NRK mottatt så mange klager.

Det har kokt på sosiale medier siden leder for Sverigedemokraterna (SD), Jimmie Åkesson, gjestet «Skavlan» på fredag. Det har også kokt på NRK-kontorene på Marienlyst siden intervjuet. Aldri før har NRKs kringkastingsråd mottatt så mange klager.

Under Skavlan-intervjuet hagler de kritiske spørsmålene, og politikeren blir stadig avbrutt av journalisten. Flere hevder Skavlan trakasserte gjesten sin. Blant andre Frp-politiker Christian Tybring-Gjedde beskriver intervjuet som en skam for NRK. – Aldri mer Skavlan, skriver han på Twitter.

Søndag kommenterer Fredrik Skavlan selv saken til NRK.

– Jeg synes det er veldig interessant. Det er neppe noen ære, men det får meg til å tenke. Det får meg til å tenke på hva som er grunnen til at dette skjer i Norge, mens det ikke er sånn i Sverige. Åkesson er jo en svensk politiker, sier Skavlan til NRK søndag ettermiddag.

Over 2000 klager

NRKs kommunikasjonssjef, Hilde Ebeltoft-Skaugrud, forteller at både telefoner og eposter strømmer inn til redaksjonen.

– Vi ser at det har vært høy aktivitet i kommentarfeltene her og der, og at dette har skapt reaksjoner. Allikevel vil jeg presisere at dette er Skavlans form. Han er godt forberedt før intervjuene sine. «Skavlan» er ikke et rent underholdningsprogram, sier Ebeltoft-Skaugrud til TV 2.

Ifølge Expressen har SVT også fått kjenne på frustrasjonen blant seerne etter sendingen fredag. De har fått rundt 850 eposter siden intervjuet ble gjort.

Åkesson, som leder Riksdagens tredje største parti, ble sykmeldt for et halvt år siden. Han ble utmattet både fysisk og psykisk. I tillegg slet han med å sove, og alt føltes håpløst. De kritiske spørsmålene rundt sykdommen og politikken får både nordmenn og svensker til å rase.

Sverigedemokraterna er et parti med et nasjonalistisk grunnsyn. De er svært innvandringskritiske, og har utspring i nasjonalistiske og til dels rasistiske miljøer.

– Jeg kan godt forstå at mange kan bli opprørt av det intervjuet hvis man ikke vet hvem Åkesson er, og hvilken rolle han spiller i svensk politikk, sier Skavlan til NRK.