Professorer protesterer mot ny scooterlov

Den nye loven som skal tillate fornøyelseskjøring med snøscooter er grunnlovsstridig, mener fem professorer ved juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen har nemlig ikke utredet konsekvensene av loven, slik grunnloven krever. Det sier en av de fem professorene, Ole Kristian Fauchald, ved Juridisk Fakultet til TV 2.

Han mener lovforslaget har store mangler.

– Det som mangler ved lovforslaget er en vurdering av hvor mye økning det vil bli av skutertrafikk, hvor denne økningen vil finne sted og hvilke konsekvenser denne økningen vil ha for naturmangfold, for naturens produksjonsevne og for folks helse, sier han.

– Og dette sier lovforslaget ingenting om?

– Absolutt ingenting.

Fauchald og fire kolleger ved det juridiske fakultet har skrevet et brev til regjeringen om dette. Men Høyre på Stortinget avviser professorenes kritikk.

Les hele brevet her!

Nicolai Astrup sitter i Miljø- og energikomiteen og sier at det blir opp til kommunene om de vil anlegge snøscooterløyper eller ikke.

– Derfor blir det opp til kommunene å utrede konsekvensene både for skituristene, naturmangfold og friluftsliv når man skal anlegge løype. For her ligger det strenger nasjonale begrensninger, dette er ikke et frislipp, men en delegering av myndighet til den enkelte kommune, sier Astrup til TV 2.

Stortinget skal vedta denne loven 7 mai.