Regjeringen innkaller Luftfartstilsynet til møte

Regjeringen skal etter påske innkalle Luftfartstilsynet til et møte i kjølvannet av Germanwings-flykrasjet i Alpene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere av politikerne i transportkomiteen på Stortinget, samt den politiske ledelsen i Samferdselsdepartementet, er svært tilbakeholdne med å uttale seg om flysikkerhet på bakgrunn av flystyrten i Alpene, men statssekretær Bård Hoksrud (Frp) opplyser til VG at departementet etter påske skal innkalle Luftfartstilsynet til et møte.

Stortingspolitiker Åse Michaelsen (Frp) er saksordfører i luftfartssaker. Hun mener flygernes fastleger må involveres mer aktivt for å luke ut uegnede flygere.

– Det bør vurderes en ordning der pilotenes fastleger får en skjerpet meldeplikt til flyselskapenes legetjenester dersom de får kjennskap til noe som kan innvirke på pilotenes egnethet. Nå er mitt inntrykk at legenes taushetsplikt hindrer dette og at det ikke skjer i praksis, sier Michaelsen til avisen.

Etter loven er norske leger forpliktet til å oppfordre en flyger til å levere inn sertifikatet dersom vedkommende ikke oppfyller kravene som stilles. Legene er også etter helsepersonelloven forpliktet til å varsle luftfartsmyndighetene dersom de behandler en flyger med en sykdom som ser ut til å bli langvarig.

– Det skjer av og til, men det er nok mange tilfeller som ikke blir rapportert. Det er vel fordi at denne plikten ikke er godt nok kjent for helsepersonell generelt, sier sjeflege Trond-Eirik Strand i Luftfartstilsynet. (©NTB)