Norge ble utklasset av kroatiske stjerner

Norge åpnet godt, men endte opp med å få en fotballeksjon av Kroatia.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kroatia 5-1 Norge 

Per-Mathias Høgmo gikk offensivt ut med høyt press og Martin Ødegaard (16) på banen fra start.

Etter en forfriskende og inspirerende start, endte det imidlertid helt som forventet: Med en svært komfortabel seier til hjemmelaget.

Brozovic, Perisic, Olic, Schildenfeld og Pranjic scoret målene for et kroatisk lag som når alt kom til alt var en størrelse for stor for Norge.

Tarik Elyounoussi kunne redusert for Norge på stillingen 3-0, men bommet på straffe. Vedran Corluka ble utvist for Kroatia, mens Alexander Tetteys mål ble lite annet enn en mager trøst. 

Høgmo «fornøyd»

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo følte at resultatet kanskje var noe flatterende for hjemmelaget.

– Vi er veldig, veldig misfornøyde med resultatet. Kampen ble faktisk sånn vi ønsket å få det, men så scoret de på langskudd. Jeg føler vi blir hardt straffet på små detaljer i forsvarsspiller. Derfor blir resultatet så stygt, sa han til Max etter kampen.

– Det høres kanskje merkelig ut når man taper 5-1, men jeg er faktisk fornøyd med en del ting. Vi hadde høy intensitet i spillet og tendensene i spillet vårt er der, avsluttet Høgmo.

Mats Møller Dæhli var ikke direkte uenig med sjefen.

– Frem til målet og generelt sett i første omgang synes jeg vi er ganske bra. Det er irriterende at vi slipper inn det første målet, for det gir dem trygghet, sa han til TV 2 etter kampen.

Også romkompis Martin Ødegaard følte Norge kunne forlate Kroatia med hodene hevet. 

– Dette var definitivt ikke en 5-1-kamp. Jeg synes vi spiller en god førsteomgang. De slipper til én sjanse og scorer på den. Da får de holde på ballen. Det er kjedelig at de får fem mål, for jeg syntes ikke kampen var over verken på 1-0, 2-0 eller 3-0. 

Mini skuffet

TV 2s ekspert Mini var derimot mindre imponert over det de norske fotballgutta hadde levert.

– Vi er rett og slett jevnt over for dårlige mot et lag av dette kaliberet. Det skuffende er at vi ikke klarer å utnytte kontringsmulighetene i første omgang til å skape mer. 

Ørjan Nyland hadde ingen god dag mellom stengene.

– Han gjør gjerne ikke noen tabber, men på en god dag tar han to eller tre av målene.

Martin Ødegaard fikk sin første sjanse fra start, men klarte bare unntaksvis å sette kroatene på prøve.

– Ødegaard var i starten av kampen en skuffelse for meg. Han spilte for sikkert og turte liksom ikke helt å utfordre. På slutten utfordret han mer og det burde han gjort fra starten, mener Mini.

Imponerende norsk start

Per-Mathias Høgmo hadde på forhånd varslet et dynamisk norsk landslag, et landslag som skulle mestre den hårfine balansen mellom defensiv struktur og offensiv selvtillit.

Det var i så måte kanskje ikke overraskende at Norge gikk ut med et høyt press. Mer overraskende var det derimot at nordmennene i såpass stor grad lyktes med presset.

Innledningsvis hadde nemlig superstjernene Luka Modric og Ivan Rakitic store problemer med å koble et grep om midtbanen, og Norge hang derfor bemerkelsesverdig godt med i Zagreb.

Kalddusj etter halvtimen

Kaptein Per-Ciljan Skjelbred måtte tidlig forlate banen med skade, men det norske laget så ikke ut til å være nevneverdig svekket av at Jone Samuelsen kom inn. Odd-spilleren markerte seg med en rekke fine detaljer i løpet av hans første minutter på banen.

Likevel, til tross for en nokså god norsk halvtime, var det Kroatia som skulle ta ledelsen i Zagreb. Inter-spiller Marcelo Brozović hadde fått flere muligheter fra langt hold, og med halvtimen spilt var skuddfoten innstilt.

Skuddet var imidlertid ikke direkte hardt og på en god dag kunne trolig Ørjan Nyland stoppet skuddet.

Utklasset i andre omgang

Norge åpnet den andre omgangen som den første: med høyt press og et ønske om å spille ball i løvens hule.

Men igjen ble Norge svært hardt straffet av Kroatia. Og igjen skjedde det fra langt hold.

Ivan Perisic kuttet inn fra høyre og fra 16 meter la han ballen utagbart i lengste hjørne.

Vondt ble til verre da et innlegg havnet hos Ivica Olic, som på finurlig vis dyttet ballen mellom beina til Ørjan Nyland. Igjen var Molde-keeperen ikke direkte sylskarp mellom stengene.

Tarik Elyounoussi skaffet deretter straffe, men symptomatisk nok for kvelden gikk Tariks straffe i stolpen. Vedran Corluka, på sin side, pådro seg sitt andre gule kort et drøyt kvarter før slutt.

Både Jone Samuelsen og Mario Mandzukic hadde store sjanser til å score kampens fjerde måte, men ti minutter før slutt fikk Alexander Tettey et herlig treff og reduserte til 1-3. Den målgivende pasningen kom fra Martin Ødegaard.

I stedet for en norsk sluttspurt stanget Gordon Schildenfeld inn 4-1-målet tre minutter før slutt. Ethvert håp om hederlig tap forsvant da Pranjic banket inn 5-1 på overtid.