Slukker brann kun ved bruk av lyd

To studenter ved George Mason University har funnet opp et apparat som slukker brann ved bruk av lydbølger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ingeniørstudentene Seth Robertson (23) og Viet Tran (28) har utviklet et apparat som forbløffer de fleste. Kun ved hjelp av lydbølger som sendes ut av et håndholdt apparat, klarer de å slukke åpne flammer.

Det begynte som en idé etter et forskningsprosjekt. Etter ett år med prøving og feiling, og private utgifter på flere tusen kroner, har de bygget en bærbar lydgenerator, forsterker og kraftforsyningsapparat, som ser ut til å ha fantastisk potensiale når det kommer til det å slukke branner. 

Enn så lenge har de bare testet slukking på små branner. De jobber på for å utvikle ideen sin og sier de ser for seg mange muligheter for brannsikring.

«Vet ikke hva dere driver med»

– Man kan for eksempel tenke seg å ha et slikt apparat over ovnen på kjøkkenet. Eller hvis man tenker stort, kan man feste dem på droner og fly over skogbranner, eller branner på steder der man vegrer seg for å sende inn folk, sier Robertson. 

Målet er å kunne erstatte mange av de giftige kjemikaliene som finnes i dagens brannslukkingsapparater.

De to unge mennene sier de har fått mye kritikk for prosjektet. 

– Vi fikk ofte høre «Dere vet ikke hva dere driver med» gjenforteller Tran til The Washington post.

Medstudenter har ikke ønsket å hjelpe dem, og fakultetsansatte har ikke ønsket å veilede dem.

TESTES: Utfordingen videre er å skalere opp metoden. FOTO: George Mason University
TESTES: Utfordingen videre er å skalere opp metoden. FOTO: George Mason University

Men de fikk støtte av professor Brian Mark, som lovet at han ikke skulle gi dem strykkarakter selv om prosjektet skulle feile helt. 

Avkjøler ikke

– Førsteinntrykket mitt var at dette ikke kom til å virke. De fleste studenter velger en trygg hovedoppgave, men Viet og Seth tok en sjanse, sier Mark.

Tran forklarer at tanken bak apparatet er at lydbølger også er trykkbølger som dytter bort noe av oksygenet i lufta. På en viss frekvens vil lydbølgene separere oksygenet fra det brennbare stoffet. 

Etter diverse tester fant Robinson og Tran ut av dyp bass fungerte best. Når de kom så lavt som 30 til 60hz begynte flammene å slukke.

Utfordringene framover er i hovedsak skala. Hvor mye kraft skal til for å slukke større branner enn en oljebrann i en panne? Hvordan hindrer man at brannen ikke blusser opp igjen. Lydbølgene avkjøler ikke brannstedet, og dermed er det stor risiko for at flammene blusser opp.

STUDENTENE: Seth og Viet sier de har hatt mye motgang, men etter et år med prøving og feiling har de vunnet oppmerksomheten til både forskere og mediene. FOTO: George Mason University
STUDENTENE: Seth og Viet sier de har hatt mye motgang, men etter et år med prøving og feiling har de vunnet oppmerksomheten til både forskere og mediene. FOTO: George Mason University