MOT SOMMER: Natt til søndag  «mister» vi en time, ford klokken stilles frem. Foto: AFP Photo / Josh Edelson.
MOT SOMMER: Natt til søndag  «mister» vi en time, ford klokken stilles frem. Foto: AFP Photo / Josh Edelson.

Husker du hvilken vei klokken skal stilles i natt?

Husk å stille klokken til sommertid i natt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det går mot vår og lysere tider. Det betyr at vi nå går over til sommertid. Men ikke alle husker fra år til år om de får en time lenger på puten eller om de må stå opp en time tidligere når klokken stilles om våren.

Noen bruker huskeregelen «mot sommeren». Da er det lettere å huske at klokken skal stilles en time tilbake om høsten, og en time frem om våren.

Amerikanere og engelskmenn bruker uttrykket «spring forward, fall back».

Natt til søndag stilles altså klokken frem en time. Det skjer kl. 02.00. Skal du på byen i kveld må du være obs på at du kanskje mister en time på utesteder som vanligvis stenger kl. 03.00.

Er du B-menneske kan du glede deg til 25. oktober. Det er nemlig så lenge sommertiden varer. Når klokken stilles neste gang er det altså en time tilbake. 

Sommertid ble foreslått av Benjamin Franklin i 1784, men det var først i 1916 at forslaget ble tatt bruk. Tanken var å spare strøm ved å sørge for en time mer lys om kvelden.

I Norge har vi hatt sommertid flere ganger. Først i 1916, og så under andre verdenskrig. Fra 1940 til 1942 gikk klokken etter sommertid også om vinteren. Fra 1980 har det vært fast rutine å stille klokken her i landet.