MILLIARDÆR: Steinar Pedersen (til venstre) kan smile bredt. Hans klubb Jerv har en milliardær som står bak klubben, men TV 2 Sporten tror laget uansett rykker ned fra OBOS-ligaen. Roald Bruun-Hanssen(midten) daglig leder/konsulent i Åsane og Follo-trener Hans Erik Eriksen har ikke slike ressurser disponibelt. Foto: Montasje/Scanpix
MILLIARDÆR: Steinar Pedersen (til venstre) kan smile bredt. Hans klubb Jerv har en milliardær som står bak klubben, men TV 2 Sporten tror laget uansett rykker ned fra OBOS-ligaen. Roald Bruun-Hanssen(midten) daglig leder/konsulent i Åsane og Follo-trener Hans Erik Eriksen har ikke slike ressurser disponibelt. Foto: Montasje/Scanpix

OBOS-ligaen: – Rykker ned tross støtte fra milliardær

TV 2 Sporten spår utfallet av OBOS-ligaen: Mandag presenteres lagene som TV 2 Sporten tror rykker ned!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

6. april klokken 15.00 sparkes OBOS-ligaen i gang.

TV 2 Sporten vil denne uken presentere vårt tabelltips for OBOS-ligaen.

I bunnen av tabellen mener TV 2 Sporten at nivået kanskje er svakere enn på lenge. De fire nyopprykkede lagene vil utvilsomt få det tøft, alle er små klubber med minimal erfaring fra nivået og med begrensede økonomiske ressurser.

Samtidig som det i fjor var to nyopprykkede lag som presterte i overkant av hva man kan forvente og som vi tror vil få det tøffere i år.

TV 2 Sporten tror følgende lag rykker ned:

JERV: Steinar Peders(trener) og Glenn Andersen(spiller) skal prøve å holde Jerv i OBOS-ligaen. Foto: Montasje
JERV: Steinar Peders(trener) og Glenn Andersen(spiller) skal prøve å holde Jerv i OBOS-ligaen. Foto: Montasje

13. plass:
Jerv:
Jerv kan fort bli det nyopprykkede laget som overrasker i årets sesong. De har ressurser til å forsterke samt mye erfaring i troppen. Med milliardærfamilien Ugland i spissen er det lagt til rette for god sportslig satsning og muligheter for å hente inn etablerte spillere.

Jerv imponerte stort i fjorårssesongen og rykket opp fra den kanskje tøffeste avdelingen i 2.divisjon. Klubber som KIL, Notodden, Fram og Fløy la ned store økonomiske ressurser, men kom til kort mot laget fra Grimstad.

Jerv har styrket seg i vinterens overgangsvindu. Riktignok mistet de Pepa til Arendal og den gode stopperen Stray inn mot denne sesongen, men det som har kommet inn holder god kvalitet og har stor rutine. Mohammed med bakgrunn i russisk toppserie, Andersen fra Start, Andersen fra Fløy/Sandnes Ulf og i tillegg Hagen fra Viborg i fjor sommer, gir laget flott tyngde, rutine og gode ferdigheter i begge ender av banen. Det blir også spennende å se om Lind fra Start blir skadefri, i så fall et emne som kan score tosifret i 1.divisjon. 

Rent statistisk vil Jerv uansett ha en stor risiko for å rykke ned, da de fleste nyopprykkede uten fartstid i divisjonen fra før gjør så. I tillegg er troppen i tynneste laget, slik at de er helt avhengige av å holde seg relativt skadefrie. Men kanskje er Jerv nettopp laget som motbeviser statistikken? En hard kamp for å overleve tror vi at det blir.

Fjorårsplassering: Opprykk fra 2. divisjon, avdeling 1.

OBOS-ligaen i altomfotball.no: Jerv | Terminliste

Spillere inn: Mohammed fra FC Terek Grozny, Lind fra IK Start, Andersen fra IK Start, Andersen fra Fløy, Myhre fra Fløy, Edvardsen fra IK Start, Omoijuanfu fra LSK.

Spillere ut: Pepa til Arendal FK, Stray til Arendal FK, Johannesen lagt opp, Johansen, Werner, Al-Habobi, Rodrigez.

Antatt lagoppstilling: Knutsen – Knudsen, Andersen, Andersen, Robstad – Omoijuanfu, Jenssen, Mohammed, Berås – Hagen - Myhre.

Nøkkelspiller: Glenn Andersen. Lang erfaring fra Start og Godset, en erfaring det er godt å ha med seg på et nyopprykket lag. Kan krige inn de nødvendige scoringene på dødball slik at laget overlever.

Ung nøkkelspiller: Ohi Omoijuanfu. Blir dette sesongen supertalentet etablerer seg i toppfotballen? Målfarlig fra kant og sentralt på midten.

Sitat: – Vi ønsker å spille ball, og har et mål om å overleve med vårt eget konsept. Andreas Hagen, kreativ midtbanespiller.

Målsetting: Ikke helt bestemt ennå, satser alt på å overleve.

14. plass:
Levanger:
Med styrke i kontringsspill og på dødballer kan Levanger fort bli et lag det skal bli vondt å møte. Men om det blir nok poeng til å overleve er vi usikre på.

Levanger er et hjemmesterkt lag med kun ett tap i fjorårets sesong. Selvfølgelig blir det noe annet å ta imot Brann, Sogndal, osv. i stedet for Herd og Træff. Men noe av nøkkelen for å overleve vil være å ta nok poeng hjemme.

Laget var meget gode i det etablerte angrepsspillet og var gode til å bryte ned lag som la seg lavt i banen. Dette er en egenskap de vil få brukt for også i år, men trolig vil de spille en del kamper hvor de ikke er det førende laget. Derfor er det spennende å høre rapportene fra treningskampene hvor det sies at Levanger er et kontringssterkt lag og med stor kraft på dødballer.

Spillerlogistikken Levanger har foretatt i vinter er positiv. De har hentet inn sterke navn i Hopen, Bye og ikke minst Braaten. Disse gutta vil kunne produsere mange målpoeng utover, og vi vet jo alle at Vegar Braaten minst kommer til å score ti mål hvis han holder seg skadefri.

KLAR: Levangers Tom Erik Heir Nordberg er klar for OBOS-ligaen. Her på kick off på Ullevaal.
KLAR: Levangers Tom Erik Heir Nordberg er klar for OBOS-ligaen. Her på kick off på Ullevaal.

Men som de fleste nyopprykkede lagene må vi poengtere at det ikke bare er fryd og gammen. Stallen har manglende bredde og laget/klubben mangler erfaring på dette nivået. Vi tror dog Levanger har en fair sjanse til å overleve, men det blir i så fall helt på hengende håret.

Fjorårsplassering: Opprykk fra 2. divisjon, avdeling 2.

OBOS-ligaen i altomfotball.no: Levanger | Terminliste

Spillere inn: Hopen fra Sogndal IL, Bye fra Ranheim IL, Braaten fra Bodø/Glimt, Sørmo og Rønning(lån) fra RBK.

Spillere ut: 

Antatt lagoppstilling: Rygg – Sandmoen, Rønning, Nordberg, Flakk – Sørmo, Lopez – Rønning Sollie, Stokke, Bye - Braaten.

Nøkkelspiller: Vegar Braaten. Braaten er tilbake på nivået han «hører hjemme». Statistikken hans fra spill i denne divisjonen er ikke annet enn stormende imponerende. Skyter han Levanger til sikker plass?

Ung nøkkelspiller: Ivar Sollie Rønning. Elleve mål fra midtbaneposisjon i fjor. Følger han opp på nivået over?

Sitat: – Vi har stort sett bare plusskonto vedrørende spillerlogistikken. Stallen er styrket. Andreas Holmberg, hovedtrener.

Målsetting: Topp to trønderlag i løpet av 2017. Bør ha en tabellsituasjon som gjør at vi spiller i OBOS-ligaen neste år også.

15. plass:
Follo:
Follo er for gode til å spille på nivå tre i norsk fotball. Vi tror at de i år har gode muligheter til å endelig få flere sesonger på rad bak seg på landets nest øverste nivå.

Klubben har et stort nedslagsfelt og grunnlag for god rekruttering, men de er en liten klubb med tanke på økonomiske ressurser. Dette har preget klubben meget de seneste 5 årene, og vært med på å sende laget opp og ned mellom nivå to og tre i norsk fotball.

Trener Eriksen og hans spillertropp har etter hvert fått lang erfaring på 1.divisjonsnivå. De har spilt sammen over tid og kjenner hverandre ut og inn, og konseptet til laget er klokkeklart. De skal spille ballbesittende fotball og har et klart mønster de angriper etter.

Det store spørsmålet er om denne erfaringen og spillefilosofien er nok til at laget endelig klarer å spille to år sammenhengende på dette nivået igjen. For en del hevder at spillestilen til Follo er nettopp det som hindrer laget i å etablere seg. Har de tatt nok læring slik at de unngår å tape kamper, selv om midlene går litt utover deres idealbilde om hvordan fotball bør spilles?

Lagets toppscorer Fitim Azemi de siste sesongene ble solgt kun timer før dette tabelltipset ble ferdiggjort. Når det kun er en drøy uke igjen til overgangsvinduet stenger så setter dette laget og trener Hans Erik Eriksen i en forferdelig knipe. Uforutsigbarheten til Azemi og masse målpoeng er borte, og hvem kommer inn som erstatter? Vi tror kanskje Ruud Tveter blir toppspiss hvis de ikke lykkes å få inn en fullgod erstatter.

Vi mener de har en fair sjanse til å overleve i år på lik linje med de andre nyopprykkede lagene, men bredden på troppen bekymrer oss. Og spesielt siden vi vet at det ikke finnes rare økonomien til å forsterke denne tynne troppen. Løsningen er kanskje et nytt cupeventyr?

CUPEVENTYR: Blir det et nytt cupeventyr for Follo i årets sesong? I 2010 kom laget til cupfinalen. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
CUPEVENTYR: Blir det et nytt cupeventyr for Follo i årets sesong? I 2010 kom laget til cupfinalen. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Fjorårsplassering: Opprykk fra 2. divisjon, avdeling 4.

OBOS-ligaen i altomfotball.no: Follo | Terminliste

Spillere inn: Olafsen fra VIF Fotball, Rasheed fra Stabæk Fotball, Akyniemi fra Kjelsås, Sereba fra Lyn.

Spillere ut: Stensholt lagt opp, Nøkleby til Ski, Holm Ognenov lagt opp.

Antatt lagoppstilling: Rasheed – Skogmo, Lübeck, Mjønner, Lien Simonsen – Rasch, Karoliussen – Levorstad, Bwamy, Vestvatn - Tveter.

Nøkkelspiller: Christian Bwamy. Teknisk brilliant spiller i 10’er rollen. Godt blikk for spillet.

Ung nøkkelspiller: Robin Rask. Teknisk bra fotballspiller som har en veldig lys framtid foran seg.

Sitat: – Vi er veldig glade for å være tilbake på nivået vi mener vi tilhører. Vi er forventningsfulle på hvor langt vi har kommet i utviklingen vår.
Hans Erik Eriksen, hovedtrener.

Målsetting: Bygge videre på arbeidet som er gjort, og forsterke egen identitet og sjel. Samtidig komme seg til 40 poeng tidligst mulig.

16. plass:
Åsane:
Nesten uten erfaring på dette nivået og med små ressurser tror vi Åsane vil få en meget tøff sesong i år, og blir imponert om de klarer å komme seg bort fra de aller nederste plassene på tabellen.

Det er litt brutalt å si det vi gjør nå, og vi håper dette er bensin på bålet for alle i Åsane Fotball og de som elsker laget, men vi er helt sikre på at det blir nedrykk inneværende sesong. Riktignok tok de ikke markant færre poeng enn de andre opprykkslagene i fjor, og hadde en god positiv målscore. På tross av dette så er det for mange varsellamper som lyser.

Nesten uavhengig av hva som blir gjort de siste dagene før overgangsvinduet stenger så vil kvaliteten på troppen både i topp og i bredde være for tynn. Og det er meget begrenset med erfaring fra dette nivået i spillerstallen. Og ressurser til å gjøre drastiske forandringer på dette er ikke tilstede.

Det er lang og god erfaring på trener og ledersiden i klubben. Hovedtrener Kjetil Knutsen har lang fartstid som trener på heltid og har de rette referansene. Roald Bruun Hansen vil med flere gjøre Åsane til en av de mest ledelseskompetente klubbene på dette nivået.

TIL ÅSANE: Roald Bruun Hanssen skal hjelpe Åsane i OBOS-ligaen kommende sesong som daglig leder/konsulent. Her er han avbildet fra sin tid som daglig leder i Brann, en jobb han måtte forlate i fjor høst. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
TIL ÅSANE: Roald Bruun Hanssen skal hjelpe Åsane i OBOS-ligaen kommende sesong som daglig leder/konsulent. Her er han avbildet fra sin tid som daglig leder i Brann, en jobb han måtte forlate i fjor høst. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Vi håper Åsane Fotball skaffer seg rikelig med erfaring underveis i sesongen og kan bygge videre på det når de kjemper om opprykk til 1.divisjon igjen neste år. I tillegg så vil de være en fin utviklingsarena for unge lovende spillere som har store drømmer om å spille for divisjonskollegaen fra Bergen sentrum.

Fjorårsplassering: Opprykk fra 2. divisjon, avdeling 3.

OBOS-ligaen i altomfotball.no: Åsane | Terminliste

Spillere inn: Grov fra Stord, Duré fra Nest Sotra, Sanchez Olsen fra Nest Sotra, Sanchez Olsen fra Nest Sotra, Kalve fra Nest Sotra, Lorentzen fra Brann, Soltvedt fra Brann, Lassen fra Brann, Bjørkkjær fra FK Haugesund, Hagos fra Fyllingsdalen, Nesse Stephensen fra Sogndal.

Spillere ut: Flaa (Lysekloster), Gaustad (Lysekloster), Misje (Varegg), Tjelmeland.

Antatt lagoppstilling: Sanchez Olsen – Gravdal, Wollen-Steen, Wiik, Ueland – Hagos, Nygard, Grov, Soltvedt – Lerpold, Lorentzen.

Nøkkelspiller: Martin Sanchez Olsen. Reaksjonssterk og balltrygg keeper. Kommer til å få nok og gjøre, og bør gjøre det godt hvis laget skal overleve.

Ung nøkkelspiller: Håkon Lorentzen. Spennende å se om den unge Brann-spissen tar nivået i 1.divisjon allerede nå. Det bør han hvis laget skal ha sjanse til å overleve.

Sitat: – Ikke mye 1.divisjonserfaring, men et godt 2.divisjonslag som er forsterket med de beste 2.divisjonsspillerne i Bergen.
Roald Bruun Hansen, konsulent/daglig leder.

Målsetting: Være i 1.divisjon også i 2016.