Caroline (22) tar buss for fly fra Tromsø til Oslo

Etter én time på bussen er stemningen god, men det er fortsatt veldig langt igjen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For noen passasjerer får flykaoset større konsekvenser enn andre. SAS satt fredag opp buss for fly fra Tromsø til Oslo for å gi folk en mulighet til å komme hjem til påsken. 

En av de som befinner seg på bussen er 22 år gamle Caroline Marie Delebekk Remme er en av de som har tatt i mot tilbudet, og skal tilbringe 24 timer om bord på en buss på vei fra Tromsø til Oslo. 

Se intervju med Caroline i toppen av saken!

En strabasiøs ferd

– Jeg tenkte at jeg kan heller sitte det døgnet på bussen og være fremme i morgen i stedet for å ta flyet sent på søndag, sier Remme til TV 2. 

Men ferden har allerede før bussturen vært ganske strabasiøs. For på grunn av sterk vind måtte hun ta buss fra Hammerfest til Lakselv og deretter fly til Tromsø derfra. 

– Så ble det overnatting i Tromsø. Så har jeg vært på flyplassen i Tromsø i hele dag, og nå sitter jeg på bussen. 

Stemningen på bussen er ifølge 22-åringen god, og passasjerene har heldigvis funnet roen etter å ha ventet på flyplassen en hel dag. 

– Trodde ikke det var interesse

Det er satt opp en del buss for fly i landet i dag, men det er i hovedsak på de korteste flystrekningene i Sør-Norge, forteller informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen, til TV 2.

– Men denne gangen har det også blitt satt opp noen busser fra byer i Nord-Norge, og det er første gang siden askekrisen i 2010.

Det er stort sett flyginger til Oslo fra Kristiansand, Stavanger, Bergen, Trondheim hvor det har blitt satt opp busser.

– Vi trodde ikke det var interesse fra passasjerer i Nord å reise med buss for fly. Men det er en del som har takket ja, sier Johansen.

Snøkaoset har skylden

SAS forklarer problemene med snøkaoset på Gardermoen torsdag. Fly og mannskap befinner seg ikke der de skal være, og det skaper trøbbel for mange reisende.

– Når vi blir rammet av snøvær på en av årets travleste dager, får vi en ekstremsituasjon som rammer passasjerene. SAS-flyene er smekk fulle, og vi får en situasjon der vi i Sør-Norge opererer buss for fly på en del strekninger, sier Johansen.

Følg påskeutfarten i TV 2s livesenter

Fredag ettermiddag melder Nordlys at SAS også har satt inn buss for fly mellom Tromsø og Oslo.

Det blir også buss for fly mellom Oslo og Trondheim kl. 18.00.

Buss for fly

Buss er derfor alternativet som tilbys folk som skulle vært med flyene som skulle gått fra Sola henholdsvis klokken 09.35 og 11.10. Det dreier seg om rundt 250 passasjerer, skriver Stavanger Aftenblad.

Ifølge Avinor er sju SAS-avganger fra Stavanger lufthavn Sola kansellert fredag, også avgangene til Oslo klokken 13.00 og 14.30. 

Forbrukerrådet var på plass på Sola fredag morgen for å hjelpe passasjerer. Regiondirektør Edith Kristin Nøkling konstaterer at Norwegian har fått av gårde sine fly med unntak av ett, mens SAS sliter med kanselleringer.

Skulle videre

Nøkling forteller at stemningen blant de reisende var god i morges, men at det surnet litt når folk oppdaget at ettermiddagsflyene heller ikke går.

– Det gikk noen busser for et par minutter siden, sier Nøkling på telefon fra Sola klokken 11.30.

– Vi prøver å sjekke opp i det juridiske. Selskapene har plikt til å skaffe alternativ transport, men passasjerene plikter ikke å ta imot tilbudet. Er en ni timers busstur et rimelig alternativ? Jeg traff et eldre ektepar som skal videre fra Gardermoen i kveld. De var usikre på om de orket den lange bussturen, sier Nøkling.

På Oslo lufthavn måtte politiet tilkalles fredag for å roe ned sinte passasjerer som var rammet av forsinkelsene. Flyplassen vurderer å stenge alkoholserveringen.

(TV 2/NTB)