Nytt håp for ryggpasienter:
Anita (44) ble kvitt smertene i Danmark

Ny norsk studie kan endre livet til tusenvis med ryggplager.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange tusen norske pasienter sliter med ubehandlede og kroniske ryggsmerter. Nå settes det i gang en stor norsk studie som kan gi dem et etterlengtet behandlingstilbud.

Studien baserer seg på en dansk studie og behandling som gir pasientene høydoseantibiotika.

For Anita Netland Myhre (44) ga det et helt nytt liv.

Levd med smerter i tolv år

Det begynte for 13 år siden med en ryggprolaps, og til tross for trening og behandling ble Anita stadig verre. Men det gikk mange år før legene oppdaget en såkalt Modic-forandring.

– Men legene og fysioterapeutene den gang sa jo bare at dette var noe nytt, så det kunne de ingenting om, forteller Anita.

Modic er en betennelse som kan komme etter en prolaps. Bakterier angriper og nærmest spiser ryggvirvler og kan sammenlignes med et stadig større brudd i ryggen

– Modic er smerter hele døgnet, og det har jeg hatt sånn omtrent i 11-12 år. Det har vært ganske grusomt, sier Anita.

Ble satt på antibiotika

Men her i Norge var det ingen hjelp å få, og det var hun selv som måtte lete seg fram til en mulig behandlingsmetode. Anita dro til Danmark hvor de i mange år har behandlet Modic med antibiotika.

– De har funnet ut at antibiotika kunne hjelpe å bli kvitt bakterien. Så det var en hundre dagers antibiotikakur, sier hun.

– Allerede bare etter noen dager, for jeg var der nede i fem døgn, så kunne jeg merke at det skjedde noe i kroppen.

For antibiotika gjorde underverker, det meste av smertene forsvant.

– Det er heldigvis som natt og dag. Før hadde jeg smerter hele tiden, og det er heldigvis ikke sånn nå. Antibiotika har jo reddet meg, så jeg er så glad for hjelp jeg har fått i Danmark.

Prøves ut i Norge

– Jeg forstår veldig godt at pasienter drar til Danmark for vurdering og eventuell behandling, sier John-Anker Zwart, professor og forskningsleder «Modic-studien» ved OUS Ullevål og UiO til TV 2.

– Men nå har vi etablert dette i Norge med tanke på å gi denne pasientgruppen og ivareta dem på en bedre måte.

Rett over påske setter de i gang med en stor nasjonal studie. Håpet er at den kan gi et behandlingstilbud til de mange tusen norske pasienter som hittil har lidd av kroniske og ubehandlede ryggsmerter, som har disse kjennetegnene:

1. Sterke smerter

2. Tidligere prolaps

3. Modic-forandringer på MR bilder

– Hypotesen er at gjennom prolaps som gir en bristdannelse i mellomskivene, så kan bakterier som finnes i blodbanen sette seg inn i mellomvirvelskiven og utvikle seg til en infeksjon, sier Kjersti Storheim, seniorforsker i «Modic-studien».

HÅP: Rett over påske starter en stor nasjonal studie som kan endre ryggpasienters liv. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2.
HÅP: Rett over påske starter en stor nasjonal studie som kan endre ryggpasienters liv. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2.

Flere i arbeid

Dersom studien i Norge gir samme resultat som i Danmark, kan resultatene vekke internasjonal oppsikt, for ryggsmerter er blant de største årsakene til uførhet.

– Hvis vi her kan finne en type behandling som er effektiv for en gruppe av disse pasientene, så vil vi jo kunne forhindre at disse pasientene da faller ut av arbeidslivet for eksempel, sier Zwart.

Men å sette en stor del av befolkningen på høydose-antibiotika er ikke noe legene gjør uten videre:

– Det går både på antibiotika-resistens og på at det kan gi bivirkninger på systemet. Da må vi avkrefte eller bekrefte de funnene som er gjort i Danmark, avslutter Zwart.

– Finne opp kruttet på nytt?

Anita Netland Myhre forstår ikke hvorfor ikke alle pasienter med Modic-forandringer umiddelbart tilbys antibiotikabehandling.

– Det er flott at de endelig tar tak i tilstanden Modic, men jeg synes å forske er helt vilt, sier hun oppgitt.

– Det er nok av pasienter som bare trenger hjelp til å få det bedre, så at vi skal finne opp kruttet på nytt, det skjønner jeg ingenting av.

Hun forteller om alle de årene både hun, og ikke minst sønnen på 13 år har gått glipp av fordi hun ikke har fått hjelp.

– Det er jo ikke noe festlig å leve livet på sofaen i alle de årene, så det her har vært grisetøft, jeg unner ikke noen det.

 

UNDERVERKER: Anita ble smertefri med antibiotika. Foto: Morten Torjussen / TV 2.
UNDERVERKER: Anita ble smertefri med antibiotika. Foto: Morten Torjussen / TV 2.