NBA-stjerne tok seg av dødssyke Miyah (6) 

Se den rørende historien om John Walls vennskap med en kreftrammet jente, og les historien om Wizards-stjernens utrolige bakgrunn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I kveld på TV 2 Premium kl. 18.30
Washington Wizards - Houston Rockets

Når Washington Wizards i kveld tar imot Houston Rockets er hjemmelagets største stjerne og viktigste spiller point guard John Wall.

I videoen over kan du se den rørende historien om hvordan 24-åringen fikk et helt spesielt forhold til 6 år gamle Miyah Telemaque-Nelson, som tapte kampen mot kreft i desember i 2014.

For Wall selv ble NBA redningen. Som ung var Wizardsspilleren på god vei mot et liv bak murene. Eller enda verre. Det ville i så fall vært mer i tråd med familietradisjonen. 

Far i fengsel
Walls far, John Wall sr., hadde allerede sittet inne for overlagt drap da han møtte moren til NBA-stjernen. Etter å ha holdt seg lovlydig i åtte år måte faren igjen tilbringe tid bak murene. Denne gangen syv år for å ha ranet en kiosk med pistol. Dette var kun tre uker etter at Wall fylte ett år, dermed måtte John bli kjent med sin far gjennom besøk i fengsel. 

– Vi besøkte ham nesten hver helg. Han var god med oss når vi var der og for oss var det egentlig naturlig at det var hans hjem, har Wall fortalt. 

Døde dagen før skolestart
Johns far slapp ut tidlig fordi han var dødsyk med leversvikt, men døde kort tid etter mens familien var på ferie like før skolestart. Wall sr. forblødde i badekaret på hotellrommet og John kan fortsatt huske stanken og synet av faren som fraktet ut på båre.

Johns mor fortalte ungene at deres far gikk bort den kvelden, selv om han ikke ble erklært død før to dager senere da legene slo av respiratoren. 

Farens død gjorde John til en sint ung mann og som tidlig tenåring var han selv på vei ned den samme gaten som sørget for at hans far måtte tilbringe store deler av livet bak murene. John stjal biler og kom stadig i slåsskamper. John har selv innrømmet at han to ganger ble skutt etter, og en gang svarte med å skyte tilbake.

Bestefar skutt og drept
Også på morens side har det vært tunge tider. Da Johns mor, Frances Pulley, var 9 år fikk hun beskjed av sin mor om å gjemme seg bak huset. Johns bestefar hadde nemlig havnet i krangel med en bekjent som beskyldte han for å stjele 10 dollar.

Mens Frances og søsknene gjemte seg ble faren skutt og drept på familiens veranda. Det viste seg i ettertid at kjæresten til mannen som skjøt hadde pengene i sin lomme. 

 «Crazy J»
For John ble basketball en mulig vei ut av den vanskelige situasjonen familien befant seg i, men det var ikke alltid like klart at det ville ende som en suksesshistorie. Talentet på basketballbanen var ubestridt, men han var også en svært vanskelig spiller å hanskes med.

John fikk kallenavnet «Crasy J» fordi han til stadighet kranglet med trenere, med og motspillere og dommere. Heldigvis for stortalentet fikk han hjelp til å kontrollere temperamentet sitt. 

Ble sendt hjem fra basketcamp
En av dem som hjalp var LeVelle Moton, trener på en lokal basketballcamp. Etter å ha fått flere advarsler for dårlig oppførsel sendte Moton 15-år gamle Wall hjem med beskjed om å holde seg der. Året etter fikk John en ny sjanse og grep den med begge hender. 

– Jeg dømte mot ham med vilje hele tiden, for å teste ham. Jeg prøvde å få ham til å koke over, men utrolig nok la han bare ned ballen og løp tilbake i forsvar hver gang jeg blåste mot han, har Moton sagt til ESPN. 

Lovet seg selv å hjelpe moren
John selv sier at han virkelig forsto at han måtte forandre seg da moren betalte 1500 kroner for at John skulle få delta i en ungdomsturnering. Beløpet var så stort at det betød at mor ikke fikk betalt strømregningen.

– Lyset var av i noen dager. Det var da jeg forsto. Om moren min ville gjøre det for meg skulle jeg gjøre alt jeg kunne for å sørge for at hun aldri mer skulle bry seg om penger, har Wall siden forklart. 

Ble regnet som USAs største talent
Og siden har det kun gått en vei for John Wall. Som high school-spiller ble han regnet som landets beste og etter ett år på college som spiller for Kentucky ble han også valgt først i 2010-draften. 

Tung NBA-start
De første tre sesongene ble tunge for Walls lag, Washington Wizards. Men etter en meget god sesong i fjor som endte i kvartfinaletap mot Indiana Pacers har også Wall tatt steget opp blant de aller beste i verdens beste basketball-liga. De to siste sesongene er Wall blitt valgt inn på NBAs All Star-lag og er regnet som en av de beste point guardene.

Wizards ligger på femteplass i øst og tar i kveld i mot Houston Rockets som ligger på tredjeplass i vest. Se kampen på TV 2 Premium eller tv2sumo.no fra kl. 18.30