LEGE: Gunhild Stordalen forteller om den tøffe tiden som pasient. Foto: Henrik Montgomery / NTB scanpix
LEGE: Gunhild Stordalen forteller om den tøffe tiden som pasient. Foto: Henrik Montgomery / NTB scanpix

Gunhild Stordalen: - Jeg er så takknemlig for at jeg overlevde

Gunhild Stordalen snakker ut om døden i et svært åpenhjertig intervju med A-magasinet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For fem måneder siden fikk Gunhild Stordalen (36) diagnosen diffus kutan systemisk sklerose. Nå forteller hun åpent om den tøffe tiden, i A-magasinet.

Sjelden sykdom

ÅPEN: Gunhild Stordalen mistet alt håret som følge av cellegiftkuren. Denne uken gjestet hun Skavlan. Foto: NRK.
ÅPEN: Gunhild Stordalen mistet alt håret som følge av cellegiftkuren. Denne uken gjestet hun Skavlan. Foto: NRK.

– Det blir som å spørre hvordan man spiser en elefant. Man tar en bit av gangen, til man er gjennom, sier Stordalen om å holde håpet oppe gjennom den tunge kampen.

Stordalen forteller at hun lenge fortrengte sykdommen. Nå drar hun linjer mellom egen tankegang og klimaspørsmålet.

– Vi tar ikke inn over oss det miljølegene sier. Hadde vi gjort det, ville verden sett annerledes ut i morgen. Isteden er det som om vi får beskjed om at vi har fått lungekreft, men ikke vil fjerne svulsten. Vi bare fortsetter å røyke. Dette skremmer vettet av meg, sier Stordalen til Aftenposten.

Miljøforkjemperen initierte EAT i 2013, og fikk senere med forskere, næringslivsledere og politikere på laget. Sykdommen har ikke gjort at hun er mindre opptatt av klimasaken, tvert i mot.

– Jeg pleide å tenke at jeg hadde 50 år på å gjøre mitt for å redde verden. Nå hadde jeg kanskje bare to. Dette høres kanskje merkelig ut, men fra ren og skjær fortvilelse voks­te det frem et nytt prosjekt. Mitt livs challenge, som ga meg ny energi og motivasjon og ble en spire til glede: Tanken på hvor mye det faktisk er mulig å få til i løpet av et par år.

Mistet håret

Stordalen har mistet alt håret på hodet som følge av den sterke cellegiftbehandlingen. Mandag gjestet hun «Skavlan» uten parykk. Ifølge Aftenposten hater hun dem.

– Merkelig at vi klarer å sende mennesker til månen og transplantere organer, men ikke å lage parykker som ikke klør og kjennes som tykke ull-luer, sier hun til avisen.

Sykdommen Stordalen er rammet av gjør huden tykk og stiv, og bevegeligheten begrenses. Den angriper også organer som fordøyelseskanalen, lungene, hjertet og nyrene. I de mest alvorlige tilfellene er forventet levetid kun et par år.

Sykdommen er svært sjelden. I USA regnes det med ca. 70 mannlige tilfeller og 270 kvinnlige tilfeller per 100.000 innbyggere.