ESKER: Etterforskere bærer ut esker fra leiligheten til Lubitz i Düsseldorf. FOTO: AP Photo/Martin Meissner
ESKER: Etterforskere bærer ut esker fra leiligheten til Lubitz i Düsseldorf. FOTO: AP Photo/Martin Meissner

Ransaket pilotens hjem på jakt etter ledertråder

Etterforskerne arbeider på spreng for å finne ut hvorfor andrepiloten krasjet Germanwings-flyet med vilje.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tysk politi har ransaket begge de to hjemmene til andrepiloten Andreas Lubitz, som ifølge franske etterforskere krasjet Germanwings-flyet i Alpene tirsdag. 

Natt til fredag opplyste politiet at de kunne ha gjort et betydelig funn i leiligheten til Lubitz i Düsseldorf, skriver The Telegraph. Ifølge den britiske avisen kan etterforskerne ha funnet en «ledetråd» som kan gi svaret på hvorfor Lubitz krasjet flyet. 

– Vi har funnet noe som skal bli undersøkt. Vi kan ikke si hva det er for øyeblikket, men det kan være en svært viktig ledetråd til hva som skjedd, sier Markus Niesczery til Daily Mail

Avviser funn av betydning

Etterforskere har også tatt med seg flere gjenstander Andreas Lubitz' andre hjem. I byen Montabour bodde han sammen med foreldrene sine. Både esker og poser er blitt båret ut av eneboligen.

En talsperson for politiet i Düsseldorf avviser fredag morgen at de har gjort noen funn av betydning.

– Vi har ikke funnet noe avgjørende bevis ennå, sier Susanna Heusgen til Associated Press.

– Han var ganske normal og hyggelig

Nyheten om at 27-åringen krasjet flyet med vilje kom som et sjokk på naboen Wolfgang Michaelis.

– Det er en forferdelig sjokkerende situasjon som man ikke kan beskrive med ord. Han var ganske normal og hyggelig. Man kunne ikke merke noe spesielt ved ham, sier naboen til TV 2.

Få siste nytt om flytragedien i Alpene i vårt livesenter.

– Føler sterkt med foreldrene

Lubitz tok 149 mennesker med seg i døden. Wolfgang synes synd på på foreldrene:

– Naboene har mistet sønnen sin. Og sønnen har tatt med seg uskyldige mennesker i døden. Hvis det virkelig er sånn, er det en synd som aldri kan bøtes på. Jeg føler sterkt med foreldrene. De kunne ingenting for det. De lider naturligvis veldig. 

SEILFLY: Klubbmedlem Peter Ruecker står ved siden av et seilfly som ble ble fløyet av Andreas Lubitz. FOTO: AP Photo/Michael Probst
SEILFLY: Klubbmedlem Peter Ruecker står ved siden av et seilfly som ble ble fløyet av Andreas Lubitz. FOTO: AP Photo/Michael Probst

Aner ikke hvorfor

Hvorfor Lubitz etter alt å dømme valgte å krasje flyet med vilje, er fortsatt et mysterium. 

– Vi har ingen idé om årsaken, sa etterforskningsleder Brice Robin torsdag.

Etterforskerne har kommet frem til at kapteinen forlot cockpiten etter at flyet nådde marsjhøyde. Det var ikke mulig å komme inn igjen, fordi Lubitz hadde låst cockpitdøren. 

Deretter startet den fatale nedstigningen. En analyse av transponderdata fra Flightradar24 viser at autopiloten ble satt til å ta flyet fra 38000 til 100 fot.

– Utbrent og deprimert

Flere tyske medier har intervjuet personer som kjente Lubitz. Flere peker på at piloten har vært deprimert. Han tok blant annet tatt en pause i utdannelsen sin i 2009.

– Tilsynelatende var han utbrent og deprimert, sier moren til en tidligere venninne til Frankfurter Allgemeine

– Glad i jobben 

Andreas Lubitz lærte seg å fly seilfly i hjembyen Montabour. Der fornyet han seilflylisensen i fjor høst. Ifølge medlemmene i flyklubben virket han da fornøyd med jobben i Lufthansas lavprisselskap Germanwings. 

– Han var glad han hadde jobben i Germanwings, og gjorde det bra, sier klubbmedlem Peter Ruecker til nyhetsbyrået AP.

Klubbformann Klaus Radke reagerer på at påtalemyndighetene har konkludert med at Lubitz bevisst krasjet flyet i de franske Alpene.

– Jeg kan ikke forstå hvordan noen kan trekke slike konklusjoner før etterforskningen er ferdig, sier Radke til nyhetsbyrået. 

– Umulig å vite 

Landsbyen Seyne-les-Alpes ligger i nærheten av området der Airbus A320-flyet krasjet. Heller ikke innbyggerne i landsbyen klarer å forstå hvorfor. 

– Det var umulig å vite at han skulle utføre en sånn massakre, sier innbygger Jean Luc Bourges til TV 2.

– 150 andre personer. Vi aner ikke hvorfor han gjorde det, sier Marylene Bonfigio. 

Mistenker ikke terror-motiv

Franske, tyske og amerikanske tjenstemenn sier at det ikke finnes noen indikasjoner på terrorisme, ifølge AP. Etterforskerne vil ikke utdype hvorfor de ikke mistenker et slikt motiv. 

I stedet har de fokusert på å få oversikt over pilotens personlige og profesjonelle miljø, samt familie. På denne måten skal man forsøke å finne ut hvorfor han krasjet flyet.

Har besøkt Alpene 

Annenpiloten er tysk statsborger, og har vært ansatt i selskapet i ett og et halvt år.

Mange av slektningene til de 144 passasjerene og seks besetningsmedlemmene som mistet livet har allerede besøkt Alpene etter ulykken.

Også familien til Andreas Lubitz har besøkt Frankrike, men ble holdt atskilt fra de andre slektningene.