TRAGEDIE: Et titalls kyr har sultet siden desember på en går i Nord-Trøndelag. Foto: Jan Arne Austad
TRAGEDIE: Et titalls kyr har sultet siden desember på en går i Nord-Trøndelag. Foto: Jan Arne Austad

De utmagrede kyrne i Namdalen hadde ikke fått mat siden jul

Sivilforsvaret og lokale bønder måtte hjelpe Mattilsynet med å fylle massegraven.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag fikk Mattilsynet og politiet hjelp fra Sivilforsvaret og lokale bønder til å tømme fjøset i Namdalen for dyrekadaver. De 92 dyrene ble lagt i en felles grav på et jorde i nærheten av gården.

Sultet i flere måneder

– Dette er den største dyretragedien Namdalen har hatt, sier avdelingssjef i Mattilsynet John Bjarne Falch.

Han forteller om et fjøs med kraftig avmagrede dyr som trolig døde av matmangel. Ifølge Mattilsynet har kyrene ikke fått mat siden desember.

– Dyrene har levd ganske lenge, for de har rukket å bli kraftig avmagret, så de har tydeligvis hatt tilgang til vann, sier Falch.

Avdelingssjefen sier synet av de vanskjøttede dyrene nesten ikke kan beskrives.

– Det er et trist syn. Det kan nesten ikke beskrives, hverken syn eller lukt, når man kommer inn i et fjøs som det der.

– Ikke sadisme

Falch kan ikke si så mye om bakgrunnen for tragedien, men sier på et generelt grunnlag at det sjelden handler om at noen ønsker å plage eller skade dyrene sine.

– Det er som regel helt andre årsaker og mekanismer som ligger til grunn for slike hendelser. Jeg tror alle strever med, i lokalsamfunnet og ellers, å forstå hva det er som kan gå så galt når så mange dyr bare blir forlatt.

Han mener landbruket har endret seg på en måte som gjør at risikoen for slike tragedier er større, fordi gårdsdrift i større grad enn før er enmannsbedrifter.

AVSPERRET: Politiet fikk hjelp av lokale bønder da de ryddet fjøset i dag. Foto: Jan Arne Austad
AVSPERRET: Politiet fikk hjelp av lokale bønder da de ryddet fjøset i dag. Foto: Jan Arne Austad

– Om noe går galt er risikoen større for at vi ender opp med sånne tragedier, kanskje spesielt innenfor ekstensivt husdyrhold. Driver du med melk så har du oftere besøk, mens kjøttfeproduksjon og saueproduskjon er i sin natur litt annerledes. Du er litt mer overlatt til deg selv. 

Siktes denne uken

Dyreeieren har har ifølge lensmann i Namsos og Fosnes, Stein Erik Granli, erkjent de faktiske forhold og straffeskyld for det som har skjedd. Han vil bli siktet for grov overtredelse av dyrevelferdsloven.

Lensmannen vil ikke si noe om bondens tilstand nå.

– Mannen som driver gården har fått tilbud om oppfølging fra helsepersonell. Dette er en tragedie, også for ham, sa Granli til TV 2 da saken ble kjent.