Fransk påtalemyndighet:
– Annenpiloten styrtet flyet med vilje

Co-piloten var alene i cockpiten da flyet styrtet. Nå er navnet hans frigjort.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var sjokkerende opplysninger som kom frem under en pressekonferanse med fransk påtalemyndighet torsdag ettermiddag. Alt tyder på at co-piloten på Germanwings-flyet styrtet flyet i en selvmordshandling og tok med seg 149 andre i døden.

– Kapteinen ba annenpiloten ta kontroll på flyet, og så hører vi en dør som går igjen. Co-piloten manipulerte så systemet til å starte nedstigning. Det kan se ut som han ønsket å ødelegge flyet, sa den franske etterforskningslederen Brice Robin på en pressekonferanse.

Robin sier det ble flere ganger forsøkt å ta kontakt med cockpit, uten å få svar.

– På opptakene fra taleregistratoren hører man at alarmen går av mens det hamres på døren inn til cockpiten.

– Co-piloten var helt stille

De 31 første minuttene av flyturen skal alt ha virket normalt.

– Kaptein og annenpiloten snakket normalt sammen, før kapteinen gikk ut og ba kollegaen ta kontroll på flyet, sier Robin.

Annenpiloten er tysk statsborger, og har vært ansatt i selskapet i 1,5 år. Navnet hans er Andreas Lubitz. Han har aldri vært flagget på noen terrorlister. Ifølge Brice Robin var Lubitz ved bevissthet da flyet styrtet i fjellet. 

– Det var total stillhet i cockpit. Annenpiloten sa ikke ett eneste ord etter at han låste ute kapteinen. Den eneste lyden var skrik fra passasjerene rett før flyet traff fjellet.

Ifølge den franske etterforskningslederen er det ingenting som tyder på at dette var en terrorhandling.