Lammestek

Smaksatt med "varme" krydder, honning og sitrus

TIPS: Bruk de krydderene du har tilgjennlig!

Lammestek med eller uten ben. Beregn ca 180 g kjøtt uten ben og ca 250 g kjøtt med ben pr person.

Krydderblanding:
1/2 ”hel” kanelstang
1/2 ts spisskummenfrø
1/2 ts anisfrø
1/2 ts korianderfrø
1/2 ts fennikelfrø
1 ts sort pepper
2 hele nellikspiker
1/2 ts kardemommekjerner eller ½ ts malt kardemomme
1 ss flaksalt
2 fedd hvitløk
1-2 ts finhakket rød chili (uten frø)
1 appelsin
1 sitron
8-10 dadler eller aprikoser
2 ss honning
3-4 dl vann eller lammekraft
3 ss olivenolje

Lammestek til påske? Wenche viser deg. Foto: TV 2.
Lammestek til påske? Wenche viser deg. Foto: TV 2.

Slik gjør du:

La kjøttet ligge til temperering på kjøkkenbenken ca 1 time før steking.
Varm stekeovnen til 200 oC.
Legg alt krydderet, unntatt salt, i en stekepanne uten fett og ”lettstek” til krydderet begynner å ”poppe”. Støt krydderet sammen med flaksalt, hvitløk og chili i en morter.
Gni lammesteken inn med krydderblandingen og legg steken i et ildfast fat. Del appelsin og sitron i fire og legg i fatet sammen med dadler eller aprikoser. Fordel over honning. Hell i lammekraft, evt vann og olivenolje. Stikk et steketermometer inn i steken.
Sett steken i stekeovnen, senk temperaturen til 125oC.
Stek til termometeret viser 62 oC (rosa) eller 70 oC for gjennomstekt. 2–2 ½ time avhengig av tykkelsen på steken. Øs over stekesjyen under stekingen.
Ta opp steken, pakk i aluminiumsfolie og la hvile 30-40 min på et lunt sted før oppskjæring.
Hell innholdet fra fatet i et dørslag og press ut kraften fra sitrusfrukter og tørket frukt, kraften brukes til sausen.

Saus (til 4 personer):
2 ss brunt sukker
3 ss bringebær eller sherry eddik
6 dl lammekraft/kraft fra steken (ev blandet med litt vann)
1 dl rømme/crème fraiche eller 50-75 g kaldt smør (se tips)
Jevn med maisennamel rørt ut i litt kaldt vann. Smak til med salt og pepper.

Smelt brunt sukker (skal bli "karamell" uten å bli brent). Tilsett eddik (sukkeret vil stivne, men det vil koke seg mykt med eddiken igjen) og kok inn til en tykk sirup. Ha i steksjy fra steken og evt rømme/crème fraiche og la sausen småkoke uten lokk i 20-30 min.
Tips: hvis du erstatter rømme med smør, piskes kaldt smør i terninger inn til slutt, sausen bør ikke koke etter at smør er tilsatt.
Smak til med salt og pepper før servering.
Er sausen for tynn, - jevn den med litt maisennamel rørt ut i litt kaldt vann.

Server med kokte eller stekte poteter, potetmos eller cousous og grønnsaker eller en grønnsalat.