Når kjøreforholdene er slik som dette, da er det rett og slett uforsvarlig å kjøre på sommerdekk.
Når kjøreforholdene er slik som dette, da er det rett og slett uforsvarlig å kjøre på sommerdekk.

Derfor må du ikke finne på å bruke sommerdekk nå

Snøkaoset fører til ulykker og forsinkelser.

I dag våknet svært mange til full vinter utenfor vinduet – og det har skapt store problemer for morgentrafikken.

Det er lange køer en rekke steder. Biler har kjørt seg fast, eller havnet utenfor veien. Og dermed sprer problemene seg ytterligere.

Brøytingen henger også etter, det skaper ekstra store utfordringer for bilistene.

Skodd etter forholdene

Vi er bare i slutten av mars, men en mild vinter gjør at mange nok har tatt sjansen på å legge om til sommerdekk allerede. Og de har et stort problem i dag:

– Jeg vil si det så enkelt at man ikke må finne på å å kjøre bil med sommerdekk i dag hvis man bor på det sentrale østlandsområdet eller andre steder som er rammet av sterkt snøfall. Det er rett og slett uforsvarlig, både overfor seg selv og andre som ferdes i trafikken.

-Det er naturligvis ikke lovlig heller , regelen sier at man skal være skodd etter forholdene. Hvis man forårsaker en ulykke fordi man kjører på sommerdekk, vil det kunne få store konsekvenser for en eventuell forsikringssak,  sier Brooms bilekspert Benny Christensen.

Tatt med sommerdekk – det ble dyrt!

Forskjellige egenskaper

- Det er store forskjeller på vinterdekk og sommerdekk, og disse forskjellene har bare blitt større etter hvert som teknologien har utviklet seg. En ting er å kjøre med sommerdekk på bare vinterveier, det går som regel helt fint. Men stort snøfall og mye snø på veiene er noe av det verste for sommerdekkene, sier Benny og legger til:

- Dreneringsegenskapene er helt forskjellige på sommer- og vinterdekk. På sommerdekk vil snøen pakke seg mye lettere i selve dekket, dermed mister man helt kontakten med underlaget. Og det kan få fatale konsekvenser.

Børge skiftet dekk, så skjønte han at noe var galt

Sklir som en kjelke

Gummiblandingen som brukes i sommerdekk og vinterdekk er også svært forskjellige. Vinterdekkene har mykere gummi, for å sikre bedre grep på snø og is. Sommerdekkene er på sin side mye hardere, her er det andre egenskaper som er viktige.

– I praksis gir det mye dårligere feste på vinterføre. Du mister veigrepet, og  risikerer rett og slett at bilen sklir som en kjelke. Derfor er det bare én ting å gjøre hvis man har sommerdekk nå. La bilen stå - og la den stå til det er bare veier igjen, avslutter Benny.

Derfor må stadig flere ha veihjelp når de punkterer