MYE Å JUBLE FOR: Både Manchester United, Arsenal, Liverpool, Chelsea, Manchester City, Everton, Tottenham og Aston Villa har hatt mye å juble for opp gjennom årene. Selv om John Carews Peace Cup-seier i 2009 ikke helt kan måle seg med alle de andre her. Foto: NTB scanpix/montasje
MYE Å JUBLE FOR: Både Manchester United, Arsenal, Liverpool, Chelsea, Manchester City, Everton, Tottenham og Aston Villa har hatt mye å juble for opp gjennom årene. Selv om John Carews Peace Cup-seier i 2009 ikke helt kan måle seg med alle de andre her. Foto: NTB scanpix/montasje

Dette er objektivt sett Englands største klubb

Engelsk storavis har tatt på seg brillene og rangert de 50 største klubbene i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Premier League på TV 2 Sport Premium og tv2sumo.no!

Her skaffer du deg TV 2 Sport Premium

Den evige diskusjonen rundt hvorvidt din klubb er Englands største eller ikke er trolig gjenganger rundt middagsbord rundt hele verden.

For hva må egentlig til for å være større enn en annen? Og hvor stor er egentlig klubbene som tradisjonelt er blitt regnet for store klubber?

Den engelske storavisen Daily Mail har tatt på seg brillene og forsøkt å rangere Englands 50 største klubber i et objektivt perspektiv, ved hjelp av det de kaller harde fakta.

Seks kategorier: Manchester United på topp - Liverpool er nummer tre
Ved hjelp av kategoriene «tilskuerantall»,«global supporterfanskare», «troféer», «gjennomsnittlig ligaplassering», «spillerkvalitet» og «inntekt» er alle blitt rangert, og totalen sier følgende:

Manchester United er Englands største klubb gjennom tidene.

– De er øverst med god margin. Ingen slår deres styrke med tanke på tilskuere, verken nå eller historisk, ingen har like stor popularitet globalt og ingen har de samme inntektene, skriver avisen blant annet.

Se listen til høyre i saken!

Den røde giganten som senest vant ligaen i 2012/13-sesongen scorer høyest i fire av seks kategorier, og får nesten dobbelt så sterkt poengsum som nummer to på listen, Arsenal.

Mange vil nok reagere at storheten Liverpool havner helt nede på 3. plass på listen, men supporterne fra den røde delen av Merseyside kan trøste seg med at de scorer høyest i tre av seks kategorier (en av dem delt med rivalene fra Manchester).

Les også: Skrtel utestengt i tre kamper etter De Gea-stempling

Deres lave tilskuerantall skyver dog Liverpool bak også Arsenal på listen, noe som ikke faller i god jord hos supporterne.

– Vi har flest liga-titler, flest supportere og best økonomi
– Nei altså, ingenting er objektivt, sier styreformann for Liverpool supporterklubb, Pål Christian Møller.

– Jeg har ikke noe problem med at kanskje Manchester United er større, men jeg skjønner lite av at vi er bak Arsenal. Historisk sett så er vi mer kjent og har et større merkenavn. I tillegg er vi det engelske laget som har vunnet mest, konstaterer formannen.

Bård Skaar Viken, leder av Manchester Uniteds skandinaviske supporterklubb, er ikke overasket over listen, men trekker frem at klubben har hatt bedre tider.

– Sportslig har vi ikke vært på topp i 2015. Tenker vi supportskare og kommersielle inntekter, så er vi nok størst i dag. Vi har flest liga-titler, flest supportere og best økonomi, fastslår Viken.

Les også: Hva er tidenes Liverpool-Manchester United-oppgjør?
Les også: Ingen Cantona eller Giggs på tidenes «blandingslag»

Supporterlederen kan også skjønne at Liverpool er på tredjeplass.

– Hvis man ser på det historisk, synes jeg det er rart, men hvis man ser på økonomi så skjønner jeg hvordan det har skjedd, avslutter Viken.

– Jeg synes det høre veldig fornuftig ut, sier Bjørn Furuheim, leder for Arsenal Norway.

– Vi er også en tradisjonsrik klubb som har vunnet mye, og har mange tilhengere. I tillegg driver vi da utrolig sunn butikk. Vi lever av pengene vi tar inn, og er store fordi vi driver bra, legger Furuheim til.

Chelsea fire, City fem og delt sjetteplass
På plassene bak de tre på «pallen» finner vi Chelsea og Manchester City, mens Everton og Tottenham deler 6. plassen. 

Av de 20 klubbene som i dag spiller i Premier League, er 14 av dem representert i topp 20 også på denne listen. Av de seks som havner utenfor er det Swansea som er nederst. De ligger som nummer 34 i dette selskapet.

Wolverhampton og Leeds, som deler 13. plassen, er de klubbene utenfor dagens gjeveste selskap som ligger høyest på denne listen.

Les også: Manchester United-stjerne: – Måtte nesten gråte da jeg så Messi mot Manchester City

Dette var kategoriene 
De seks kategoriene som dannet utgangspunktet for listen var altså følgende:

  • Tilskuerantall: Klubbene er både rangert etter gjennomsnittlig tilskuerantall denne sesongen og deres største antall i historisk perspektiv. Dermed er totalen en kombinasjon av dagens situasjon og potensiale basert på tidligere høyder.
  • Global supporterfanskare: Her har avisen benyttet de soleklart mest populære globale sosiale media-plattformene Facebook og Twitter for å rangere. Antallet supportere i disse to mediene er slått sammen.
  • Troféer: Troféene hvert lag har vunnet er lagt sammen etter et rangeringssystem, der Serievinnercupen/Mesterligaen har gitt ti poeng, ligaen i England åtte poeng, FA-cupen og andre europeiske troféer fem poeng og ligacupen tre poeng. Verken Charity Shield/Community Shield-titler eller tapende finalister er tatt med i sammenhengen.
  • Gjennomsnittlig ligaplassering: I denne kategorien er klubbene rangert etter gjennomsnittlig sluttplassering i ligaen siden 1888/89-sesongen.
  • Spillerkvalitet: I denne kategorien er to parametere lagt til grunn. Avisen har talt sammen antall spillere i hver enkelt klubb som har representert det engelske landslaget, som brukes som et tegn på historisk storhet. I tillegg har de rangert klubbene etter hvor mange spillere fra dem som deltok under forrige sommers VM i Brasil, som et tegn på moderne storhet. Totalkategorien er en kombinasjon av disse.
  • Inntekt: Klubbene er rangert etter inntekt etter de sesongene nærmest i tid som har vært tilgjengelig. De største klubbene har generelt hatt mest penger og har hat tmulighetne til å kjøpe og betale de beste spillerne.

PS! Lurer du på hvem som er på bildet øverst i saken? Øverst fra venstre: Ronny Johnsen, Dwight Yorke, David May, Nicky Butt, Sir Alex Ferguson, Peter Schmeichel, Teddy Sheringham, Denis Irwin og Ryan Giggs feirer Mesterliga-seieren i 1999, Thomas Vermaelen og Arsène Wenger feirer FA-cupseieren i 2014, Kenny Dalglish og Ian Rush feirer FA-cupseieren i 1986, Didier Drogba, John Terry og flere andre feirer Premier League-tittelen i 2010, Yaya Touré, Vincent Kompany, Edin Dzeko og Fernandinho feirer Premier League-seieren i fjor, Anders Limpar, Dave Watson, Matt Jackson og Barry Horne feirer FA-cupseieren i 1995, Robbie Keane, Alan Hutton, Pascal Chimbonda og flere andre feirer ligacuptittelen i 2008 og John Carew og en heldig supporter tar selfie med Peace-cuptroféet i 2009.