Norsk rettsmedisiner forklarer:
Slik identifiseres de omkomne

En av de mest erfarne rettsmedisinerne i Norge beskriver arbeidet som nå må gjøres ved flyvraket i Alpene som svært omfattende. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag denne uken skjedde det som ikke skal skje. Et fly på vei fra Barcelona til Düsseldorf styrtet like ved den franske byen Seyne-les-Alpes. 

150 mennesker omkom.

Identifiseringsarbeidet etter denne typen ulykker er omfattende og tidkrevende.

– Man må ta DNA-prøver fra hver enkel kroppsdel, og de prøvene som har samme DNA samles til et individ. Det krevende er ofte å få referanseprøver fra pårørende. Eller, hvis det ikke finnes pårørende, referanseprøver fra individet selv – som fra en tannbørste eller hårkam fra stedet vedkommende bodde, sier rettsmedisiner Inge Morild ved Gades institutt til TV 2.

Mange store ulykker

Morild har jobbet med de fleste store ulykkene de siste 30 årene. Han deltok blant annet i identifiseringsarbeidet etter de 141 omkomne etter flystyrten på Svalbard i 1996.

En ulykke som har likhetstrekk med tragedien i Alpene.

– Hvor tidkrevende er dette arbeidet?

– Det er veldig tidkrevende. Jeg kan ikke anslå akkurat hvor lang tid dette vil ta, men det vil ta mange dager, sier han.

– Overveldende

Morild forteller om sterke inntrykk på ulykkessteder som dette – selv for erfarne rettsmedisinere. 

– Sånne store ulykker, det blir aldri noen vane for noen. Det blir overveldende, og man får kanskje problemer med å fatte hvordan man skal kunne klare alt dette arbeidet her, sier han.

Allerede tirsdag kveld opplyste letemannskapene at det ville ta dager å få fraktet de omkomne ut av ulykkesstedet.