Tross samme betaling:
Enorme forskjeller i norske barnehager

Alle foreldre betaler like mye for barnehagen, men det er store forskjeller i hvordan ressursene kommer barna til del. Sjekk din kommune her.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lille Utsira kommune på Vestlandet kan fornøyd lese den splitter nye rapporten om barnehage-Norge, som TV 2 er først ute med å presentere.

Utsira har 3,2 barn per ansatt. I andre enden befinner Smøla på Nordvestlandet seg, med hele 7,4 barn pr ansatt.

Lokkemiddel

– Dette skal vi sannelig vite å utnytte, ja, sier ordfører Anders J. Krokstad blidt.

Snillfjord kommune i Sør-Trøndelag har ikke mange innbyggere. Men derimot mange ansatte i barnehagen. Nok til at oppdrettskommunen er nest best i landet når det gjelder bemanning, med 3,7 barn pr ansatt.

– Vi synes jo at det er viktig å være mange nok voksne til å både kunne se alle, og gripe inn dersom barn har særlige behov, påpeker ordføreren fra Senterpartiet i Snillfjord.

Hvordan er det i din kommune? Sjekk enbedrebarnehage.no

Krokstad besøker barnehagen i anledning rapporten fra Private barnehagers landsforbund (PBL).

Ett av barna feirer bursdag, og ordføreren i den tynt befolkede kommunen er glad for alle som kommer til. Tallene fra den ferske rapporten må gjerne lokke nye innbyggere hit.

Langt nede

Et stykke lenger nord, i Verdal kommune, blir ikke ordføreren like blid når TV 2 presenterer den nyskrevne rapporten fra PBL.

– Det er ikke alt som kan telles og måles, og hos oss har vi en høy andel godt utdannet personal, og slikt er like viktig for kvaliteten i en barnehage, mener ordfører Bjørn Iversen (Ap).

Men daglig leder i Aker barnehage skriver ikke under på dette uten videre.

– Flere ledige hender til å ta seg av barn er også viktig, sier Anne Grete Wold Olsen.

Hun har jobbet i flere tiår i barnehage og liker ikke utviklingen hun ser.

– Gjennom alle disse åra har jeg sett at det har blitt stadig flere barn per ansatt, og den utviklingen vil jeg gjerne snu, sier den erfarne pedagogen.

Pedagogtetthet

Verdal ligger over Utsira når det gjelder pedagogtetthet. Utsira har en pedagogtetthet på bare 15 prosent, mens Verdal har pedagogtetthet på 38 prosent.

Snillfjord har en pedagogtetthet på 35 prosent. I barnehagen møter vi foreldre som er godt fornøyde med den vesle kommunens plass i statistikken.

– Jeg har selv jobbet i barnehage og kjenner til behovet for å være mange nok voksne øyne og ører som kan fange opp de små sine behov, sier mamma og leder i Foreldreutvalget, Gunn Anita Gimse.

Foreldre betaler like mye

Jørn-Tommy Schjeldrup i Private barnehagers landsforbund ønsker at foreldre skal bli kjent med forskjellene.

– Det er så store forskjeller i barnehage-Norge i dag, på bemanning, pedagogtetthet og tilskudd per barn. Det er på tide at foreldrene får se disse forskjellene, sier Schjeldrup, som er viseadministrerende direktør i PBL.

– Foreldre betaler tross alt samme foreldrebetaling uansett hvor de bor i Norge. Når man ser igjennom tallene viser det enorme forskjeller på bemanning, som kanskje er det viktigste grunnlaget for å kunne levere, sier Schjeldrup.

Kunnskapsminister: – Bør bli bekymret

En av de første som har fått se den nye databasen en kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

– Det burde bekymre oss at noen barnehager har mange voksne, mens andre har få voksne, sier Røe-Isahsen.

Regjeringen har varslet at de ønsker å endre barnehagenes finansieringssystem. Forslagene er ventet mot slutten av 2015.