Giftige tungmetaller i mobildeksler

Er barnet ditt glad i å putte ting i munnen? Da bør du holde et ekstra øye med dekselet til mobiltelefonen. Det kan nemlig inneholde giftige tungmetaller.

Mobildekselet skal beskytte telefonen din fra skader, men hva hvis dekselet selv inneholder skadelige stoffer?

TV 2 hjelper deg har testet fem mobildeksler på et laboratorium i Sverige. Alle er røde eller rosa fordi tidligere tester har vist at det kan være bly nettopp i disse fargene. Det viser seg å stemme også i vår test.

Fire av dekslene inneholder bly, og i det ene er det i tillegg kadmium.

– Små barn spesielt utsatt

– Det er alvorlig at det er bly og kadmium i disse produktene, sier seksjonsleder i Miljødirektoratet Heidi Morka. Hun peker på at begge stoffene har mange betenkelige egenskaper, blant annet kan de gi kreft og skade evnen til å få barn.

– Bly rammer også nervesystemet og hjernens utvikling, spesielt hos små barn, sier Morka.

Myndighetene har lenge jobbet for å redusere bruken av disse stoffene. Bly og kadmium er strengt regulert blant annet i smykker og leker, og bly i bensin ble forbudt på 80-tallet. I Norge har virksomheter plikt til å forsøke å erstatte bly og kadmium med andre mindre skadelige stoffer.

Morka forteller at man ikke vet hvor lite bly som skal til før kroppen tar skade.

– Derfor er det viktig at mengden bly barn utsettes for over tid ikke øker, sier hun.

Fjerner dekslene

Dekslene TV 2 hjelper deg har testet er kjøpt i norske butikker, hos kjedene Teknikmagasinet, Glitter og Morris. Etter å ha blitt gjort kjent med våre funn, har alle kjedene valgt å fjerne dekslene som inneholder bly og kadmium fra hyllene.

– Vi ser veldig alvorlig på dette, her har det vært en svikt hos leverandøren, forteller innkjøpssjef i Glitter Yongan Kim. Hun sier kunder som er urolige kan levere dekselet tilbake til butikken og få pengene igjen.

Også Teknikmagasinet mener funnene er alvorlig, og sier de kommer til å samle inn de aktuelle dekslene og destruere dem.

Heidi Morka i Miljødirektoratet. Foto: TV 2 hjelper deg
Heidi Morka i Miljødirektoratet. Foto: TV 2 hjelper deg

Strengere regulering

Heidi Morka i Miljødirektoratet presiserer at det ikke gir akutt skade å suge på dekslene som inneholder bly og kadmium.

– Det er den totale mengden unger får i seg som bekymrer myndighetene, sier hun.

Ifølge Morka er EU i ferd med å innføre et nytt regelverk for hvor mye bly det kan være i forbrukerprodukter som barn kan putte i munnen. Tre av dekslene i vår test inneholder så mye bly at de ville blitt forbudt med de nye reglene, som også skal gjelde i Norge.

– Dette er jo en klar beskjed til kjedene om at de må sørge for at slike stoffer ikke finnes i dekslene når forbudet kommer, mener Morka.

TV 2 hjelper deg sendes torsdag klokken 20.30.