LÆRER SEG TRIKS: Emma Flesland (til venstre) og klassevenninnen Amalie Mathisen var blant de rundt 30 jentene som deltok på selvforsvarkurset denne uken. Foto: Magne Turøy, Bergensavisen
LÆRER SEG TRIKS: Emma Flesland (til venstre) og klassevenninnen Amalie Mathisen var blant de rundt 30 jentene som deltok på selvforsvarkurset denne uken. Foto: Magne Turøy, Bergensavisen

Emma (18) og Amalie (18) lærer selvforsvar før russetiden starter 

Russejentene fra Bergen lærer seg viktige selvforsvarsteknikker før russetiden. – Et ballespark er drepen, sier rektoren, som synes jentenes initiativ er topp. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Opp gjennom årene har vi hørt mye om hva som kan skje på landstreffene, sier Emma Flesland til TV 2.

Med de store russearrangementene, som Kongeparken og Tryvann, samles mange ungdommer på et sted, og det går unna store mengder alkohol. Nesten hvert år blir det anmeldt voldtekter, voldtekstforsøk eller andre overgrep. 

BA skrev tidligere denne uken om jentene på Sandsli videregående skole i Bergen som forbereder seg så godt de kan før russetiden starter for fullt. Rundt 30 av jentene på skolen var denne uken på selvforsvarkurs.

Små knep for å vri seg unna, få armene løs eller finne de sårbare punktene på en eventuell overgriper.

– Vi går ikke rundt og tenker på at vi kan bli voldtatt, men jeg tror det er viktig å være klar over at det kan skje, sier russen Emma.

Rektor på skolen, Rune Dolvik, var med på kurset. Som tilskuer. Under kurset brøt han inn, skriver BA

– Jeg vil bare si at et ballespark er drepen. Det setter en mann totalt ut av spill. Jeg vil også oppfordre dere jenter til å være såpass edru at dere er i stand til å forsvare dere. 

Rektoren mener kurset er viktig av to grunner: 

  1. Bevisstgjøring på hva som kan skje. 
  2. Praktiske råd, hvordan man kan komme seg ut av en vanskelig situasjon.

– Dette er viktig kunnskap. Forhåpentligvis får de ikke bruk for den, men om det skulle skje noe så kan det de nå har lært komme til nytte, sier rektor Dolvik til TV 2. 

Emma forteller at hun nå føler seg hakket mer forberedt, om det skulle skje noe. 

– Vi har testet det vi har lært med guttene i friminuttene. Vi merker jo at de er sterke enn oss, og da er det greit å kunne noen småtriks, sier Emma Flesland.