DPEPT: Mohammed Arshad ble funnet hardt skadd på Manglerud i Oslo natt til 28. september. Arshad døde av skadene han var påført.. Foto: Olav Olsen / Aftenposten
DPEPT: Mohammed Arshad ble funnet hardt skadd på Manglerud i Oslo natt til 28. september. Arshad døde av skadene han var påført.. Foto: Olav Olsen / Aftenposten

Elleve, ti og et halvt og sju års fengsel for Manglerud-drapet

To dømt for drap og en for medvirkning til drap etter at Mohammed Arshad ble slått ihjel med en fastnøkkel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De sakkyndige har konkludert med at det ikke var et enkeltslag, men de samlede hodeskadene som var dødelige.

Retten mener fjerdemann som befinner seg i Pakistan må ha forstått at hans handlinger ville føre til Arshads død. Han har gjentatte ganger slått en stor fastnøkkel i metall mot hodet til en mann som lå på bakken uten å gjøre særlig motstand.

Fullstendig uprovosert

Bakgrunnen drapet skal ha vært at en av de tiltalte hadde en konflikt med den eldste sønnen til Arshad. Men konflikten fremstår ikke så alvorlig at man skulle tenke seg muligheten av et drap, står det i dommen.

I skjerpende retning vektlegger retten at handlingen ble planlagt i forholdsvis lang tid. De tiltalte la igjen mobiltelefonene sine for ikke å kunne knyttes til hendelsen, og de hadde hansker for å hindre dna-spor. I tillegg hadde de med seg øks, fastnøkkel og pepperspray som ble brukt i angrepet på Arshad. 

Brutaliteten i angrepet er også skjerpende, skriver tingrettsdommmer Merete Svartveit i dommen.

En million i erstatning

I tillegg må de to som er dømt for drap betale 200.000 kr til fem av drapsofferets etterlatte.

Slag mot hodet

28. september 2013 hadde den høyt respekterte restauranteieren Arshad Mohammed vært på jobb på puben sin, Waldemars Café på St. Hanshaugen. Like før stengetid ringte 52-åringen til kona og sa at han ville være hjemme om en halvtime.

Familiemannen ble ifølge tiltalen fulgt i bil av fire unge menn til boligen hans på Manglerud. Der slo gjerningsmennene til og overfalt ham bakfra med en rekke dødelige slag mot hodet.

Arshad ble senere funnet av en drosjesjåfør som tilfeldigvis var i området. Flere tusen deltok i begravelsen kort tid etter drapet.

Fire tiltalt

Fire menn ble tiltalt for drapet og rettsaken mot tre av dem ble nylig avsluttet i Oslo tingrett.

De tre tiltalte har i sine forklaringer pekt ut fjerdemann, som nå er i Pakistan, som den mest aktive i angrepet på Arshad Mohammed. Han avviser alle anklagene.

Etterlyst i Pakistan

Fjerdemann som ikke møtte i Oslo tingrett er tiltalt og etterlyst for drap på restauranteieren Arshad Mohammed. 29-åringen sier at han kommer tilbake til Norge etter et familiebryllup i Pakistan

I en nøye planlagt aksjon ble 29-åringen fra Oslo pågrepet av pakistansk politi i distriktet Gujrat natt til tirsdag 10. mars. Dagen etter ble han løslatt

Snakket med TV 2 

Den etterlyste og drapstiltalte fjerdemannen nekter straffskyld for drapet og vil forklare for norsk politi når han kommer tilbake til Norge. 

– Norsk politi trenger ikke å bruke flere ressurser på meg. Jeg vil komme frivillig tilbake til Norge, sier mannen.

– Når er du tilbake?

– Innen to måneder. Jeg må delta i et viktig familiebryllup og og like etter kommer jeg til Norge. Jeg skal fronte alle anklagene og tiltalen. Jeg har ikke noe med drapet å gjøre, sier den etterlyste 29-åringen til TV 2.