TILBAKE PÅ JOBB: Clarke Carlisle jobber igjen som fotballkommentator.
TILBAKE PÅ JOBB: Clarke Carlisle jobber igjen som fotballkommentator.

Tidligere Premier League-spiller planla selvmord i tre måneder

Nå takker Clarke Carlisle høyere makter for at han er i live.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var 22. desember i fjor at Clarke Carlisle gikk ut i veien foran en lastebil. Målet var å ta livet sitt.

Den tidligere Premier League-spilleren lyktes ikke. 

Tre måneder etter forteller han nå om tiden etter selvmordsforsøket.

Flyttet fra familien
På julaften sjekket han inn på en psykiatrisk klinikk i Harrogate, og han takker personalet der for at han nå har fått kontroll på de selvdestruktive tankene sine.

– Sykehuset ga oss en trygghet til å være brutalt ærlig om hvor vi har vært og hvordan vi kom dit. I tre måneder hadde jeg planlagt det perfekte selvmordet, og alle i rommet nikket og sa «jeg vet nøyaktig hva du mener». Det var et sted du virkelig kunne tømme deg. Du kunne grave skikkelig dypt, forteller han til Daily Mail.

Etter at han ble utskrevet har han flyttet ut hjemmefra. Han bor for seg selv i samme nabolag som konen Gemma og deres tre barn. Men han går fortsatt med gifteringen sin, for separasjonen er et ledd i hans rehabilitering.

– Jeg har kommet frem til at det jeg har gjort tidligere ikke har vært bra for meg. Og jeg føler meg veldig skyldig, og skammer meg over hvordan jeg tenkte og oppførte meg. Så jeg trenger å sette nye grenser i forholdene mine. Og det er tøft. Det er tøft når du har vært gift med noen i åtte år. Det er tøft når du har vært en sønn i 35 år, og en bror i 35 år. Jeg må holde meg frisk. Hvis ikke jeg gjør det, så vil alt annet jeg gjør bare bli ødelagt. Det kan virke litt egoistisk, men jeg må fokusere på meg selv først. Men det er også uselvisk. For hvis ikke jeg holder fokus på meg selv først, så kan jeg ikke være far. Da kan jeg ikke jobbe med veldedighet eller være leder for dette. For da vil alt gå galt, forklarer Carlisle.

Vil opprette stiftelse
To dager før selvmordsforsøket fikk han beskjed om at han ikke lenger var ønsket som fotballekspert på tv. Han dro da rett på casino og begynte å drikke. Før han satte seg bak rattet i bilen sin for å kjøre til Southampton for å dekke en kamp for radio der.

Han ble stoppet av politiet, og har i retten innrømmet at han kjørte med promille. 14. mai får han dommen sin.

Carlisle har ved siden av sine mentale problemer, slitt lenge med avhengighet av gambling og alkohol.

Nå ønsker han å opprette en stiftelse som skal jobbe for dem med en dobbel diagnose. 

– En stor del av dem med avhengighet har også mentale problemer, og her fungerer ikke systemet. For dersom du blir innlagt på grunn av avhengighet og depresjon, så vil fagfolkene for mental helse be deg få orden på avhengigheten, mens de som jobber med avhengighet vil be deg rydde opp i de mentale problemene. Da ender det ofte med at ingen av delene blir behandlet skikkelig, sier Carlisle.

35-åringen har gjennom politiet prøvd å komme i kontakt med sjåføren av lastebilen som kjørte på ham.

– Han har nektet å møte meg, og det respekterer jeg. Han kommer til å være traumatisert lenge, og han må gjøre det han behøver å gjøre, sier den tidligere fotballspilleren.

«Storbritannias smarteste fotballspiller»
Carlisle har alltid vært en litt annerledes fotballspiller.

Han gikk ut av skolen med toppkarakterer, og studerte matematikk og politikk ved siden av fotballkarrieren. Og har også tatt en universitetsgrad i journalistikk etter at han la opp.

I 2002 ble han døpt «Storbritannias smarteste fotballspiller» etter å ha deltatt i, og vunnet, et spørreprogram på tv.

Mange skader gjorde at det bare ble 470 ligakamper i løpet av hans 16 år lange fotballkarriere, hvor han spilte i Premier League med Burnley. Han var også innom blant andre Queens Park Rangers og Leeds i sine år som aktiv.

Han fungerte også som leder for spillerforeningen i nesten to år.

Nå handler tilværelsen hans om å få orden på livet sitt, og å hjelpe andre i samme situasjon som han selv.