STØTTER HVERANDRE: Angelina Jolie på premieren til ektemannen Brad Pitts krigsfilm «World War Z» i London. Foto: Scanpix.
STØTTER HVERANDRE: Angelina Jolie på premieren til ektemannen Brad Pitts krigsfilm «World War Z» i London. Foto: Scanpix.

Angelina Jolie (39) blir applaudert av leger

Kreftleger hyller skuespilleren for at hun gjennomførte forebyggende kirurgi.

Angelina Jolie har gjennomgått en ny omfattende operasjon, to år etter at hun fjernet brystene. Hun fortalte den gang åpenhjertig om hvorfor hun valgte å fjerne brystene, og har denne gangen skrevet en kronikk i New York Times om hvorfor hun også fjerner eggstokkene.

Mistet sine kjære

Skuespilleren har mistet moren, bestemoren og tanten sin til kreft, og er selv utsatt. Derfor valgte hun å minimere risikoen så mye som mulig, og siden brystoperasjonen har hun vært til jevnlig kontroll.

«Jeg vil at kvinner i risikogruppen skulle få vite om mulighetene. Jeg lovte å følge opp før neste operasjon.», skriver Jolie i kronikken.

– Kunnskap er makt

Nå blir den åpenhjertige skuespilleren hyllet av leger. Dr. Funmi Olopade er kreftspesialist ved Universitetet i Chicago, og mener det er viktig og riktig med bevisstgjøring om familiens historie og tidlig oppdagelse av eventuell kreft.

– Vi har studert dette genet i mer enn 20 år, og vi vet at kjendiser som Angelina Jolie har hjulpet mennesker å forstå at kunnskap er makt. Det vakre er at kvinner har muligheter – og disse valgene blir ikke bare tatt av kvinner her til lands, men verden over, sier Olopade til avisen Chicago Tribune.

«Jeg gjorde ikke dette utelukkende fordi jeg er bærer av genet BRCA1. En positiv BRCA1-test betyr ikke nødvendigvis at man skal løpe til operasjonsbordet. Jeg har snakket med mange leger og kirurger, og det er mer enn én måte å håndtere helseproblemer. Det viktigste er å lære om alternativene, og hva som er viktig for hver og en.», skriver Jolie.