BÜ RUM  20150324.
Magnus Carlsen møter barn og unge fra  barnehage og grunnskolen  i Rådhuset i Sandvika.
Bærum kommune gav han en annerledes gave, som skal inspirere barn og unge til å spille sjakk.  Gaven var sjakkbrett å gi videre til alle barnehager og grunnskoler i kommunen.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
BÜ RUM 20150324. Magnus Carlsen møter barn og unge fra barnehage og grunnskolen i Rådhuset i Sandvika. Bærum kommune gav han en annerledes gave, som skal inspirere barn og unge til å spille sjakk.  Gaven var sjakkbrett å gi videre til alle barnehager og grunnskoler i kommunen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Sjekk hvordan Magnus Carlsen vil endre sjakksporten

Verdensmesteren vil innføre kortere partier, pulsmålere og seg selv som kommentator...

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sjakk blir stadig mer populært i Norge, men Magnus Carlsen ønsker å trekke enda flere til TV-skjermen for å se ham spille. Derfor går han inn for å revolusjonere sjakksporten, og tilpasse den til mer moderne plattformer.

- Det er vanskelig fordi jeg tror folk både ønsker spenningen, men også å lære noe og få gode forklaringer. Jeg tror ikke vi hadde hatt vondt av å spille med kortere betenkningstid på TV. Mer av hurtigsjakk, men også lynsjakk, sier verdensmesteren til TV 2.

Mens et klassisk sjakkparti kan vare både fem, seks, og sju timer, er variantene hurtigsjakk og lynsjakk mer intense og kan være ferdig på få minutter.

- På en måte er det jo morsomst for meg å spille klassisk sjakk, for det er ikke gøy å sitte å gjøre feil hele tiden, sier 24-åringen med et smil.

Mer armageddon
Mange husker kanskje avslutningen på den tyske turneringen Grenke Chess i februar, da Carlsen lå likt med Arkadij Najditsch etter at alle de klassiske rundene var ferdigspilte. De to spillerne møttes derfor i både hurtigsjakk og lynsjakk, men det var fortsatt ikke kåret en vinner da disse partiene var ferdige. Seieren måtte derfor avgjøres ved såkalt armageddon.

Det fungerer slik at spillerne ved loddtrekning velger hvite eller svarte brikker. Spilleren med hvite brikker har fem minutter på klokken, mens spilleren med svarte brikker kun har fire minutter på klokken. Til gjengjeld  spillere med hvite brikker vinne, mens spilleren med svarte brikker klarer seg med remis.

Med hvite brikker klarte Carlsen til slutt å sikre sammenlagtseieren i Grenke Chess, etter totalt ni timer med brettet.

- Det var kanskje ikke like like overbevisende som det har vært før, men det var gøy, sa Carlsen etter sjakkdramaet.

Manager Espen Agdestein avslører at det jobbes med å få til flere slike konsepter.

- Vi har noen ideer. Det kan være greit med lange partier, men man trenger for eksempel ikke få mer tid etter hvert trekk trekk. Jeg tror likevel folk syns det er gøy at det tar litt tid noen ganger, for da får de innsikt i hva som skjer. Når det blir veldig kort betenkningstid blir det mer spenning rundt resultatet, og det blir mer dramatisk og actionfylt. Det er to forskjellige opplevelser, mener 50-åringen.

Han tror sjakk har kommet for å bli på norske TV-kanaler.

- Sjakk og internett har vært en match lenge, og det er gøy å se at det fungerer på TV også. Norge er helt i front på å utvikle TV-konseptet.

Carlsen blir TV-kommentator
I tillegg til å gjøre endringer på tidsaspektet, vil Carlsen selv prøve seg i en helt ny rolle for trekke folk til TV-skjermen.

Verdensmesteren er selvfølgelig allerede kvalifisert til Norway Chess i juni, men resten av toppspillerne i Skandinavia må gjennom en kvalifisering, der vinneren vil få en plass i den høyt rangerte turneringen. Carlsen vil fungere som kommentator under disse partiene.

- Det blir veldig morsomt. Magnus kjenner de fleste spillerne veldig godt, og han syns det blir gøy å se dem knive om seieren. Han gleder seg til å kommentere, forteller Agdestein, som også kan fortelle at spillerne vil bruke pulsbånd mens de sitter ved brettet.

- Vi vil bruke pulsmålere for å gjøre det ekstra morsomt på TV.

Selv mener Carlsen at han burde ha en enda mer sentral rolle enn å være kommentator.

- Jeg vil være talkshow host. Det er i alle fall det jeg ser for meg, men det er visst ikke alle som er enige, smiler sjakk-kongen.

- Jeg tror det kunne ha blitt kjempefint. Jeg vil gjerne styre hele showet.