Fortvilte pårørende strømmer til flyplassene

Det er trolig ingen overlevende i passasjerflyet som krasjet på vei fra Barcelona til Düsseldorf i formiddag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alle de 150 personene om bord i flyet som styrtet i Provence i Sør-Frankrike, antas å ha mistet livet, ifølge president François Hollande.

45 av personene om bord var spanske statsborgere. 67 var tyskere. Det skal også ha vært tyrkere om bord. Det er ikke kjent om det var øvrige nasjonaliteter på ulykkesflyet. Norsk UD har ingen opplysninger om at det var noen nordmenn om bord.

Følg dekningen direkte her

Sjokkert


Spanias statsminister Mariano Rajoy er rystet over ulykken.

– Jeg er sjokkert over flyulykken i Alpene. En tragedie. Vi samarbeider med franske og tyske myndigheter om etterforskningen, skriver Rajoy på Twitter.

Den franske presidenten beskriver ulykken som en tragedie.

– Jeg tenker på familiene til ofrene. Dette er en tragedie, skriver Hollande på twitter.

Hollande opplyser at det var 150 personer om bord i flyet. I tillegg til 144 passasjerer, var det to piloter og fire kabinansatte om bord, ifølge lokalavisen La Provence.

– Vi vet selvfølgelig ikke årsaken til flystyrten ennå, sier Frankrikes statsminister Manuel Valls.

Flyet, som var av typen Airbus 320, var på vei fra Barcelona i Spania til Düsseldorf i Tyskland.

Merkel: – Vi skal finne årsaken


Tysklands forbundskansler Angela Merkel lover å gjøre alt som trengs for å finne ut hvorfor Germanwings-flyet styrtet.

Hun sier at flykatastrofen vil bli etterforsket nøye i samarbeid med franske og spanske myndigheter. På en pressekonferanse tirsdag understreket hun imidlertid at førsteprioritet er å ta seg av de etterlatte.

– Vi er sjokkerte over omfanget av ulykken, som har brakt katastrofe til så mange mennesker. Mine tanker og medfølelse går nå til alle som er rammet og som har mistet venner og familie. Vi gjennomgår veldig smertefulle timer, sier Merkel, som vil reise til ulykkesregionen i de franske Alpene onsdag.

Forbundskansleren forteller at hun de siste timene har snakket med Frankrikes president François Hollande og Spanias statsminister Mariano Rajoy.

– Vi vil gjøre vårt ytterste for å etterforske årsaken til ulykken. Det tyske utenriksdepartementet har opprettet en beredskapsgruppe som koordinerer arbeidet, sier Merkel.

Tyskland utenriksminister og transportminister er tirsdag ettermiddag på vei til ulykkesregionen.

Solberg kondolerer


Statsminister Erna Solberg (H) sender sine kondolanser etter flystyrten i Frankrike som kostet 150 mennesker livet.

– Tragisk flyulykke i Frankrike. Jeg kondolerer overfor alle som mistet sine kjære i ulykken, skrev statsministeren på Twitter like etter klokken 14 tirsdag.

Ukjent årsak


Den franske statsministen Manuel Valls, sier at de ikke har noen formening om hva som forårsaken ulykken, men at først og fremst går tankene til de pårørende etter katastrofen.

Germanwings-flyet som styrtet i Frankrike, sendte en nødmelding fra 5000 fots høyde klokken 10.47, ifølge Frankrikes transportminister.

– Ifølge meldingen var flyet på 5000 fot. Det er en unormal situasjon, sier Alain Vidalies.
Flyet styrtet like etter at nødmeldingen ble sendt, ifølge Vidalies.

Flyet styrtet om lag 100 kilometer nord for Nice, i nærheten av byen Digne-les-Bains. Trolig har flyet styrtet høyt oppe i fjellene, på over 2000 meters høyde. 

Helikoptre har observert vrakrester av flyet, men ifølge Hollande ligger flyvraket i et område som er lite tilgjengelig for redningsmannskaper.