BØR BLI LOVLIG: Professor Arne Sunde mener det bør bli lov for norske kvinner å få barn ved hjelp av eggdonasjon. Foto: TV 2
BØR BLI LOVLIG: Professor Arne Sunde mener det bør bli lov for norske kvinner å få barn ved hjelp av eggdonasjon. Foto: TV 2

Flertall for eggdonasjon

Bioteknologirådet anbefaler regjeringen å gå inn for at eggdonasjon skal tillates i Norge. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bioteknologiloven forbyr i dag norske ufrivillige barnløse kvinner å få donert egg i Norge. I sitt arbeid med å revidere bioteknologiloven, gikk i dag et flertall av medlemmene i bioteknologirådet inn for at oppheve forbudet.

Flere betingelser

Flertallsforslaget stiller to betingelser. Det ene er at de donerte eggene skal være overskuddsegg fra IVF-behandling etter at slik behandling er avsluttet.

Det andre er at de donerte eggene befruktes med partneres sæd, slik at det er en genetisk forbindelse mellom barnet og en av foreldrene. 

Vil ha åpenhet

«Det er et sterkt ønske fra mange barnløse om å likebehandle infertile kvinner og menn når det gjelder tilgang til donasjon. Mange norske kvinner reiser i dag utenlands for å motta eggdonasjon. Selv om dette ikke i seg selv er et argument for å endre norsk lov, vil en åpning for å gi tilbud om eggdonasjon i Norge likestille barn unnfanget ved donasjon av egg og sæd når det gjelder muligheten til kunnskap om sitt genetiske opphav», skriver bioteknologirådet i sitt vedtak.

TV 2 kommer tilbake med mer.