MADE IN CHINA: Denne norske kamuflasjeuniformen kan bestilles fra Kina, fritt levert på døra. Skjermdump
MADE IN CHINA: Denne norske kamuflasjeuniformen kan bestilles fra Kina, fritt levert på døra. Skjermdump

Norske kamuflasjeuniformer selges fra kinesiske nettbutikker

– Dette er åpenbart uheldig, sier Helge Lurås.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag skrev Aftenposten at Tsjetsjenias president bruker norsk kamuflasjeuniform, trolig etter at Ramzan Kadyrov har fått tak i uniformsstoff som har kommet på avveie.

Helge Lurås. Foto: sisa.no
Helge Lurås. Foto: sisa.no

Den norske uniformen er Forsvarets eiendom, men dukker av og til opp i andre situasjoner enn den er ment for, konkluderte avisen.

Et raskt internettsøk viser at kinesiske produsenter tilbyr flere norske uniformstyper til kvantumsrabatt. Noen av uniformene kan kjøpes til halv pris og med gratis frakt, og med garantert leveringstid innen 60 dager. Også ørkenuniformer som er identiske med de som ble brukt i Afghanistan er tilgjengelig.

Helge Lurås, leder for Senter for internasjonal og strategisk analyse, sier at dette åpenbart er uheldig:

– Det blir særlig problematisk med tanke på at det snart kommer til å befinne seg norske styrker i Irak, selv om de norske soldatene etter alt å dømme skal oppholde seg på militærbaser, og ikke ute i felt, sier Lurås til TV 2.

– Like uniformer på begge sider

Han mener det er taktisk problematisk at terrorgrupper som IS bare med noen få tastetrykk kan sikre seg uniformer som kan gjøre det mulig å utgi seg for å være en annen under et angrep.

Et åpenbart scenario er at norske fremmedkrigere utruster seg med falske uniformer i forbindelse med en terroraksjon. Ved flere anledninger er norske ekstremister avbildet med norske uniformseffekter.

Et bilde av en soldat fra Telemarksbataljonen brukes i markedsføringen til en kinesisk uniformsleverandør. Skjermdump
Et bilde av en soldat fra Telemarksbataljonen brukes i markedsføringen til en kinesisk uniformsleverandør. Skjermdump

– Da snakker vi om like uniformer på begge sider. Et annet problem kan være at irakiske styrker ikke ser forskjell, fortsetter han.

I Afghanistan har Taliban ved flere anledninger benyttet falske uniformer, og under skolemassakren i Peshawar i Pakistan, der 142 mennesker ble skutt, brukte terroristene samme metode.

– Uniformen er et symbol som man skulle ønske ble eksplisitt knyttet til Forsvaret. Det er helt åpenbart at Norge og Forsvaret helst ville hatt den norske uniformen eksklusivt, sier Helge Lurås.