VIL IKKE HA TULLEJOBB: Daniel Harbo, Malin Victoria Groth Pettersen og Kim Robin Johansen. Foto: Vårt lille land/TV 2
VIL IKKE HA TULLEJOBB: Daniel Harbo, Malin Victoria Groth Pettersen og Kim Robin Johansen. Foto: Vårt lille land/TV 2

– Det beste med livet er å ha en ordentlig jobb og ikke en tullejobb

Vennegjengen tok over Norges eldste bakeri og trengte bare èn assistent for å få hjulene til å gå rundt – svaret fra kommunen var tilbud om plass på et dagsenter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I lørdagens episode av «Vårt lille land» møtte vi Malin, Daniel og Kim Robin som satset alle sparepengene sine på å starte et eget konditori. De kjøpe Erlandsen konditori som er Norges eldste og som ligger plassert midt i gågaten i Halden.

Se episoden på TV 2 Sumo

– Det beste med livet er å ha en ordentlig viktig jobb. På dagsentre får vi bare tullejobber, sier Malin Victoria Groth Pettersen som har gått tre år på matfaglinjen.

De tre gode vennene er alle psykisk utviklingshemmet og er derfor avhengig av en assistent på konditoriet – noe Halden kommune ikke vil gi støtte til.

Avhengig av assistent

De tre hever uføretrygd og tar derfor ikke ut lønn for arbeidet i konditoriet – men for å dekke husleie, strøm og råvarer må de drive butikk som alle andre næringsdrivende.

– Det er røde tall, og det er fordi de inntektene vi generer her ved salg og omsetning kun dekker løpende kostnader – og ikke assistansen Malin, Daniel og Kim Robin trenger, sier Jørn Nilsen som er styreleder for Erlandsen.

Et av de nødvendige grepene de måtte ta var å ansette en assistent som kunne hjelpe de tre med praktiske ting på konditoriet. Utgiftene til assistentens lønn, som ligger på ca 400 000 kroner i året, er det som fikk Jørn Nilsen til å si stopp da underskuddet bare ble større og større.

STYRELEDER: Jørn Nilsen sier avslaget fra Halden kommune er tragisk. Foto: Vårt lille land/TV 2
STYRELEDER: Jørn Nilsen sier avslaget fra Halden kommune er tragisk. Foto: Vårt lille land/TV 2

Avslag fra Halden kommune

De sendte inn en søknad om støtte til assistent til Halden kommune. Svaret ble nei. Kommunen tilbød istedenfor tre plasser på et kommunalt dagsenter.

– En dagsenterplass koster mye, mye mer for Halden kommune enn det vi har søkt om i støtte. Her kunne kommunen ha tjent masse penger, men så velger de heller å tilby Malin, Daniel og Kim Robin en plass på et kommunalt dagsenter mot deres vilje, sier Jørn og legger til:

– Det er tragisk.

Fikk pengegave

Men det er fortsatt håp for gjengen på Erlandsen. Noen få kilometer unna ble nemlig Bent Arild Kildebo oppringt av Norsk Tipping. Han hadde vunnet en høy pengesum, og visste med èn gang hvem han ville støtte.

– Det var en utrolig lettelse og en nydelig beskjed å få, sier styreleder Jørn.

Pengegaven Erlandsen fikk rekker til å holde konditoriet i drift med assistent i åtte måneder. Malin, Daniel, Kim Robin og Jørn har sendt inn en ny søknad og venter nå på fylkesmannens avgjørelse.

Se alle episodene av «Vårt lille land» på TV 2 Sumo.