EM-JUBEL: De norske jentene feiret EM-gull i desember. I 2022 kan de få førjulstiden hjemme. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
EM-JUBEL: De norske jentene feiret EM-gull i desember. I 2022 kan de få førjulstiden hjemme. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Fotball-VM kan flytte EM for håndballjentene

EM i 2022 kan bli flyttet for ikke å kollidere med fotball-VM i Qatar.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Førjulstiden er tradisjonelt sett håndballtid.

Da benker vi nordmenn oss foran tv-skjermene for å se håndballjentene kjempe om gull i enten EM eller VM.

Men i 2022 kan det endre seg.

Klar over situasjonen
For da FIFA bestemte seg for å avvikle fotball-VM i Qatar i november og desember, ble Det europeiske håndballforbundet (EHF) tvunget til å vurdere andre alternativer.

– EHF er selvfølgelig klar over at fotball-VM er flyttet til november/desember i 2022, en tidsperiode som potensielt kolliderer med EM for kvinner, sier Ole Jørstad til TV 2.

Jørstad er visepresident i Norges Håndballforbund og styremedlem i EHF.

EM fordeles i 2018
EM i 2022 er foreløpig ikke fordelt, og EHF vil nå bruke tiden frem til tildelingen av mesterskapet til å se på hva som blir den beste løsningen for avviklingen. Å flytte mesterskapet frem i tid kan være en løsning.

– Søkeprosessen for å få arrangere EM i 2022 starter våren 2017, og kongressen vil avgjøre hvem som blir arrangør i 2018. I tiden frem til det vil EHF utrede situasjonen og forhøre seg med sponsorer og andre partnere om denne kollisjonen, og hvordan den vil påvirke kvinnenes mesterskap i 2022, sier Jørstad.

Kan bli flyttet i tid
Mens fotballkampene stort sett spilles midt på dagen lokal tid, så avvikles håndballkampene i mesterskap på kveldstid. Men tidsforskjellen til Qatar gjør at det ligger en potensiell kollisjon i forhold til kamptidspunkt også.

Derfor kan det bli aktuelt å flytte EM slik at det avvikles i forkant av fotball-VM. 

Også skifolket innser at de må gjøre endringer.

– Hva vi mener betyr ingenting. De (FIFA) gjør som de vil. På den annen side kan vi til en viss grad leve med det. Det ville vært verre om fotball-VM hadde blitt lagt til januar og februar, sier president i FIS Gian Franco Kasper.

FIS vil justere sin terminliste når de får se kampoppsettet i VM.