BESTEMT SEG: Det er nå besluttet at henrettelser ved skyting kan gjennomføres i den amerikanske delstaten Utah. Foto: AP Photo/NTB scanpix
BESTEMT SEG: Det er nå besluttet at henrettelser ved skyting kan gjennomføres i den amerikanske delstaten Utah. Foto: AP Photo/NTB scanpix

Utah åpner for henrettelse ved skyting

Utah åpner for å henrette dødsdømte ved skyting, når det ikke lar seg gjøre å skaffe til veie gift til bruk i giftsprøyte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Legemiddelprodusenter verden over nekter nå av etiske årsaker å forsyne fengselsvesenet i USA med giftstoffer som tidligere ble benyttet under henrettelser.

Dette har fått delstatsforsamlingen i Utah til å gjenåpne for henrettelser ved hjelp av eksekusjonspelotong, det vil si skyting.

Delstaten stanset henrettelser ved skyting i 2004, men sist noen ble tatt av dage på denne måten var i 2010. Dette skjedde da en dødsdømt insisterte på å bli skutt, noe han fikk medhold i siden dødsdommen var avsagt før 2004.

Flere amerikanske delstater har forsøkt å utvikle egne giftblandinger til bruk i henrettelser, men dette har gått fryktelig galt og resultert i lange og smertefulle henrettelser.

Amerikansk høyesterett varslet i januar en full gjennomgang av delstatenes praksis, for å hindre brudd på grunnloven som beskytter alle mot «ubarmhjertig og uvanlig straff». (©NTB)