Regjeringen vil ha dobbelt så mye gym i skolen

Ved Sylling skole har elevene ekstra mye gym - og tiden, den tas fra friminuttene. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norske 15-åringer er i verdenstoppen i stillesitting, og er mindre aktive enn sine besteforeldre. 

Dette er noe av bakgrunnen for at regjeringen nå starter et nytt forskningsprosjekt som skal gi svar på om dobbelt så mange gymtimer gir grunnskoleelever bedre helse og fører til bedre læring i skolen.

– Jeg mener at regjeringen nå tar et viktig og riktig steg i retning av å få mer fysisk aktivitet i skolen, sier helseminister Bent Høie. 

Han går dermed inn i rekken av politikere som har snøret på seg joggeskoene for å fremme mer aktivitet i skolen. 

Nytt forskningsprosjekt i rekken

Nå starter Regjeringen enda et forskningsprosjekt, der de øker antall gymtimer fra 2 til 4 i uka - for å se om det fører til bedre helse og læring for elevene.

– Trengs det egentlig forskning på dette? Er det ikke enighet om at fysisk aktivitet i skolen er bra?

BRA, MEN SLITSOMT: Elev Cathrine Rostad ved Sylling skole. Foto: TV 2
BRA, MEN SLITSOMT: Elev Cathrine Rostad ved Sylling skole. Foto: TV 2

– Jo, og det er mange muligheter til å øke den fysiske aktiviteten i skolen. Det som er viktig med forskningen er å vite hvilken måte vi gjør det på for å sikre kvaliteten, sier Høie. 

Tidlig ute

Sylling skole i Lier går foran som et godt eksempel. Her har de i to år allerede doblet mengden fysisk aktivitet ved å ta tid fra friminuttene, samt å inkludere andre fag i gymtimene. 

– Det er bra med fysisk aktivitet hver dag, men noen ganger må jeg innrømme at det ville vært deilig med et litt lengre friminutt, sier Cathrine Rostad, elev ved skolen.

Rektoren ved Sylling skole, Roar Bogerud, er svært fornøyd med ordningen. Det sosiale miljøet på skolen var en viktig motivasjonsfaktor for å starte prosjektet for to år siden.

– Det å drive fysisk aktivitet virker positivt ved at elevene er sammen. Det gjør noe med trivselen, sier rektoren. 

Samtidig viser tilbakemeldingen fra lærerne at elever som har trent, da særlig tidlig på morgenen, presterer bedre i de påfølgende timene.