Fabiana Beltrame gjør unna dagens første treningsøkt i
den vakre innsjøen Lagoa i Rio. ( Foto: Arne Halvorsen)
Fabiana Beltrame gjør unna dagens første treningsøkt i den vakre innsjøen Lagoa i Rio. ( Foto: Arne Halvorsen)

OL-stadion forfaller

- Drømmen er å komme til OL-finalen. Jeg trener mye for dette målet og forventningene er store.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rio de Janeiro (TV2): I dag er det 500 dager til Rio OL. Rostadion Lagoa ligger brakk og falleferdig.

Det store brasilianske gullhåpet tror ikke lenger på myndighetens løfter om investeringer og utbedringer.

– Dette har jeg hørt før, sier den tidligere verdensmester i roing Fabiana Beltrame til TV 2.

Hun myser opp mot solen som sender de første gylne morgenstålene over den vakre innsjøen Rodrigo de Freitas, eller kort og godt Lagoa.

På den ene siden av innsjøen ligger Rios urbane regnskog, som strekker seg opp til den kjente Kristus-statuen som står med utslåtte armer og skuer ut over byen. På den andre siden skvulper Atlanterhavets blågrønne hav opp på den berømte stranden Ipanema. Rostadion er omkranset av to internasjonale kjente landemerker.

Fabiana sjekker klokken, som er litt over 06.00. Hun tar på seg skoene, løfter opp båten og bærer den bort til vannkanten. Båten ligger lett i vannet og Fabiana tar et godt tak i årene før hun spenner fra og glir ut.

Forfall og skam
Rostadion Lagoa ble bygget til de panamerikanske lekene i 2007, men har siden forfalt og nærmest smuldret opp. Fabiana Beltrame, som ble verdensmester i 2011, legger ikke skjul på at hun både er skuffet og frustrert. Ja, at hun regelrett skjemmes på vegne av den brasilianske rosporten:

– I juni skal det arrangeres VM for juniorer her. Ikke noe er ferdig. Myndighetene sier de skal investere 40 millioner kroner, men jeg tror noe før jeg ser konkrete resultater. Vi er blitt lovet 1001 før, sier Fabiana Beltrame.

- Jeg er skuffet over at ikke noe konkret er gjort med
hensyn til OL og roing, forteller Fabiana Beltrame, som nå ror for klubben
Vasco. ( Foto: Arne Halvorsen)
- Jeg er skuffet over at ikke noe konkret er gjort med hensyn til OL og roing, forteller Fabiana Beltrame, som nå ror for klubben Vasco. ( Foto: Arne Halvorsen)

Det som står øverst på hennes og de andre OL-roernes ønskeliste er et permanent nasjonalt treningsanlegg, som kan brukes også etter OL.

Heier på Tufte
Fabiana Beltrame har målet klart:

– Drømmen er å komme til OL-finalen. Jeg trener mye for dette målet og forventningene er store. Jeg holder fokus og tenker alltid på en olympisk medalje. Drømmer stort for å holde oppe konsentrasjonen og motivasjonen, forteller Fabiana og på spørsmål om hun kjenner noen norske roere, svarer hun Olav Tufte:

– Kjenner ham, ikke personlig, men som en berømt atlet. Olav Tufte er en stor mester. Han er meget konsentrert og trener meget seriøst. Jeg hadde gleden av å snakke med ham en gang, og jeg heier på ham, sier Fabiana Beltrame.

Først roing så fotball
Edson Figueiredo, som er trener i roklubben Flamengo, forteller at rosporten har en lang og folkekjær tradisjon i Brasil:

– Roing var opphavet til de største klubbene i Rio. Hvis du ser bak meg står det Roklubben Flamengo og ikke fotballklubben Flamengo. Roing er opphavet og de tiltrakk seg mengder med folk som var begeistret for roing, sier Figueiredo.

– OL banen på innsjøen Rodrigo de Freitas var omkranset av folk. Ja, her samlet det seg hundretusener for å se rokonkurransene. Med tiden ble fotball populær og inntok sin tradisjon. Men det var obligatorisk først å komme hit for å se rokonkurranser, fortsetter han.

500 dager til OL
Det er 500 dager til OL ilden tennes på Maracana-stadion den 5.august 2016. Da skal 10 500 idrettsmenn og kvinner fra 205 land konkurrere i 42 øvelser og med et budsjett på rundt 100 milliarder kroner.

Det meste er i rute, ifølge OL-arrangørene og Den internasjonale olympiske komite, men det finnes også flaskehalser som kan føre til forsinkelser. Ikke når det gjelder idrettsanleggene, men utbyggingen av infrastrukturen, som veinettet og T-banen.

Men brasilianere tar det med ro, de er vant med at store arrangementer blir ferdig, men da som regel minutter før startskuddet går. Slik også med OL 2016.