Liss (40) vil heller dø enn å bo på sykehjem: 
– Kommunen må rydde opp

Leder for helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Kari Kjønaas Kjos (Frp), er opprørt over behandlingen Liss Pettersen har fått av Hamar kommune.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Saken om Liss Pettersen som ønsker å dø fordi hun mot sin vilje blir holdt på et sykehjem av Hamar kommune, opprører lederen for Stortingets helse- og omsorgskomite, Kari Kjønaas Kjos (Frp).

Hun mener loven må endres slik at fylkesmannen får sanksjonsmuligheter overfor kommuner som ikke følger påleggene de får.

Plassert på sykehjem i 10 måneder

Søndag fortalte 40 år gamle Liss at hun heller vil heller dø enn å måtte fortsette å bo på sykehjem. Til tross for at Fylkesmannen i Hedmark har vedtatt at Hamar kommune må pleie den lamme kvinnen hjemme hos mann og barn, har hun nå vært plassert på sykehjemmet i 10 måneder.

Kommunen gir ingen løfter om når hun kan komme hjem.

– Jeg har ikke noe svar å gi på det det jobbes med å gi, sa Hamars ordfører i går.

– Rydd opp, få dette på plass

Behandlingen av Liss har opprørt lederen av Stortingets helse- og omsorgskomite.

– Til Hamar kommune mener jeg bare; rydd opp, få dette på plass.

Med dagens lovverk har ikke fylkesmannen mulighet til å sette makt bak vedtaket om at Liss må sendes hjem – med sanksjoner overfor kommunen.

– Vi har jo med loven i hånd gitt enkeltmennesker mange rettigheter. Nettopp for at kommunene skal følge det vi ønsker.

– Burde være unødvendig

Derfor varsler helse- og omsorgskomiteens leder at det kan bli aktuelt å foreslå en lovendring som gir denne muligheten når regjeringen kommer med sin primærhelse-melding i mai.

– Det burde være unødvendig at kommunen har denne loven for å rydde opp.

– Jeg mener at dette er en veldig veldig viktig sak, jeg mener at kommunen uten å bli pålagt det, burde få dette på plass, sier Kjønaas Kjos.